сервиз на хладилници варна

Изкуство на варненската ЖП гара и във вода - две от събитията за Празника на Варна 2015

Варненската ЖП гара ще се превърне в пространство за изкуство на 15 август, Празника на Варна, когато ще се осъществи акцията ``Коловоз 2 -  изкуство в градска среда``. Сред интересните събития през деня е и водният спектакъл ``Аве Мария`` в Плувен комплекс ``Приморски``.

``Коловоз 2 -  изкуство в градска среда`` е съвместна инициатива на Градската художествена галерия ``Борис Георгиев`` и младежка група ``Аморфа`` и включва 2 изложби с фокус върху общуването между хората в градската среда и взаимодействието им с нея. Организаторите обясняват идеята си така: ``Подредените в открити и закрити пространства на гарата творби ще посрещат пристигащите и отпътуващите на ЖП Гара Варна. Със селекция от своя фонд, Галерията ще представи ``Нашите хора`` - изложба политически плакати на проф. Александър Поплилов, маркирайки културната и физическа реалност на едно време, което продължава да напомня за себе си в пространствата на града. Тематично свързана с трансформацията на средата, Аморфа ще представи принтове на фрагменти от мащабни проекти градско изкуство, обединени под заглавието ``Градски стени: Revisited``, включващи работи на едни от най-добрите сред тези артисти в страната, между които Dilom, Esteo, Fars, Mouse, Nasimo, Rate, Satone, Shione, Xpome, 140 Идеи, Pyrotechnix Crew, Sunshiners, Ина Валентинова, Йенс Бесер включително в реализирани фасадни проекти във Варна. Акцията ще се реализира между 17,00 и 21,00 часа. 

Жителите и гостите на Варна са поканени от 21,00 часа в Плувен комплекс ``Приморски``, басейн ``Юлиян Русев``, където от 21,00 часа ще се състои водният спектакъл ``Аве Мария``. Ще участват трио ``Тенорите``, квартет ``Интро`` и воден балет ``Ариана``. Половин час по-късно край новата пешеходна зона на Морска гара ще се състои триизмерно водно ``Фата моргана - светлини над залива``, част от организирания концерт. В морето върху екран с размери 12 на 20 метра ще бъде излъчен спектакъл на хореографа Асен Наков. 

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com