сервиз на хладилници варна

Игра на асоциации - открийте приликите между градовете

По какво си приличат Стара Загора и Воклюз във Франция или Варна и Ница? Това ще научите от изложбата "Близки във времето и пространството" на Европейската дигитална библиотека Europeana и Регионална библиотека "Пенчо Славейков" във Варна. Неочаквани, но интересни връзки свързват България с други страни.

След като обиколи страната, от 1 ноември изложбата се намира във фоайето на библиотеката във Варна, преди да отпътува за чужбина.

Изложбата "Близки във времето и пространството" е своеобразен опит да се покаже различният път за културен обмен. Не само по начина, който познаваме, но и чрез новото, дигиталното, да посочим пътека, по която се свързват далечни, но близки народи - като развитие, като мислене, като стремежи.

Играта на културни асоциации, върху които е построена изложбата, е да бъдат свързани 16 европейски града, 8 от тях в България с 8 в други страни. Тези европейски градове имат особени асоциативни връзки, които се откриват може би не веднага, но когато мислещият човек улови играта, той изпитва същото удоволствие, както когато открива нова книга или гледа нов филм. Затова градовете са в диалог извън границите, извън пространстовото и извън времето.

Ако трябва да разкажем историята на света, можем да започнем от неолита, със Стара Загора и Воклюз във Франция, и в двата града са открити неолитни селищни могили. След това ще преминем към античността и можем да свържем Пловдив и Рим - всъщност два големи антични културни коридора. Градът на седемте хълма и Градът на седемте тепета си приличат и в историята си. В недрата на Стария Пловдив има също толкова заровена история, колкото е открита и представена в прекрасния Рим.

Пловдив и Рим

София и Прага са две други дестинации, свързани повече с полета на мисълта, на паметта и духа. Изображенията на Софийския университет и част от Стара Прага са израз на паметта ни, че в изграждането на някогашна Стара София, на младата българска държава, първи откликват чехите, които идват тук, за да бъдат учители, да създават планове за развитието на градовете и да изучават миналото ни, историята на една европейска държава.

Виена и Русе

За мен едно от любимите платна е Дунавският валс между Русе и Виена с красотата на архитектурните стилове. Малката Виена наричат Русе заради прекрасната сецесионова архитектура. Изграденият в един друг ритъм град приютява Елиас Канети в детските му години. Дълго време, живеейки във Виена, той описва детството си с безкрайната благодарност към Русе.

Знаците по пътя на историята свързват Добрич и Крайова - Крайовската спогодба решава съдбата на някогашна Добруджа.

При Бургас и Ротердам загадката е много по-лесна, защото тук откриваме очарованието на пристанищния град.

Ако търсим закрила и свещено място, под закрилата на Богородица се намират две различни места на Европа  - Хасково и Лурд във Франция. Издигнатият монумент на Богородица в Хасково е вписан в книгата на рекордите "Гинес" като най-високата статуя на Богородица с младенеца. В друга част на Европа се намира Лурдската мадона, градът е свещено място за поклонение.

Хасково и Лурд

Варна и Ница са градове в отдавнашен диалог. Мечтата ни за курортен град се сбъдва, когато през 1921 г. Йордан Пекарев обявява Варна за курорт и пожелава той да се нареди в късата редица на Ница, Монте Карло и Ривиерата. Варна се нарежда там. Перлата на Ривиерата е свързана с Перлата на Черно море. Тази теза е разширена в настоящата изложба и с допълваща експозиция с документи, представени във Варненска дигитална библиотека.

Снимка от Крайбрежната алея във Варна (2013 г.) и Крайбрежната алея в Ница (1900 г.).

Да погледнем към света с един различен поглед, този, който открива приликите и който поражда желание да поровиш и научиш повече - това е идеята на изложбата "Близки във времето и пространството". Варна е последното място в страната, където изложбата се представя. След това тя ще пътува извън България. Освен многото цвят, информация и провокация към зрителите, тя е насочена и към модерна млада аудитория с QR кодовете си, чрез които може веднага да се зареди порталът Europeana и да се види и прочете нещо повече за описаните градове.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com