сервиз на хладилници варна

Иван Стратиев задава загадки към публиката с новите си картини

Втора част на изложбата на Иван Стратиев в Галерия Le Papillon се откри на 1 август. След доста дълго отсъствие на автора от галерии във Варна сега зрителите могат да видят най-новото в творчеството му и да се опитат да си отговорят на някои въпроси, заставайки пред картините.

[cut] 

Само в картина на Иван Стратиев може да се види как странни хора прекосяват някаква река, а лодката е украсена с глава на птица. Същевременно картината е кръстена "Край Шкорпиловци", което веднага кара зрителите, които познават района, да си мислят конкретни неща, но те всъщност не са конкретни. Това, както би обяснил Иван Стратиев, е анахронизмът - "развиване на собствено творчество въз основа на вече утвърдени ценности в европейското изкуство като стилове, техники, технологии".

Иван Стратиев -

"Край Шкорпиловци"

Втората част от изложбата на Иван Стратиев във Варна включва 20 творби, повечето маслени платна, които представят последните му търсения и фантазии. "Изложбата бе в две части, защото реших, че публиката няма смисъл да гледа едни и същи картини цял месец", казва авторът. Светът в картините му е сюрреалистичен, героите и местата са измислени, въпреки че могат да носят  конкретни имена. Европа и митът за Леда и лебедът са такива, каквито смята авторът, натюрмортите са детайлизирани до нереалност (нещо, характерно за автора в този жанр), други картини направо задават въпрос към зрителя още със заглавието си ("Ребус").

"Анахронизмът се върти в кръг, защото той винаги е извън времето си, кръгът винаги е спирала. Хората, които обръщаме внимание на това, което е направено в изкуството преди нас и не го отричаме за разлика от доста други авангардни течения смятаме, че е добре да се стъпи на нещо сериозно като постижение и да си признаем публично, макар и с половин уста, че харесваме и други художници. А на себе си да признаем, че не всичко започва от нас, а и преди нас е направено нещо", казва Иван Стратиев. Въпреки това и в тази, и в първата част на изложбата има няколко автопортрета.

Иван Стратиев -

"Автопортрет в червено"

На въпроса защо художникът отговаря с ирония: "Суетата е повсеместна. Рядко показвам автопортрети в изложбите си, във Варна така се случи, че се събраха много. Оказа се, че доста хора ги оценяват и им е интересно. Според мен винаги е добре да се покаже дори и ироничен поглед на художника към себе си. Човек не трябва да се взима на сериозно. Само някой път, разбира се".

Изложбата на Иван Стратиев може да се види в Галерия Le Papillon до 13 август. През септември го очакват със самостоятелна изложба в Пловдив, както и в Нощта на музеите, за където авторът подготвя пърформанс, който засега е изненада. Изложбата във Варна е част от програмата на биеналето на визуалните изкуства "Август в изкуството", което тази година се провежда след прекъсване. 

Снимки: © Галерия Le Papillon и Градското списание

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com