сервиз на хладилници варна

За първи път у нас излиза Антология на шведската поезия

Първото по рода си издание на български език – Антология на шведската поезия, ще има премиера в Русе на 8 декември. В превода, оформлението и издаването на сборника с поезия "Благодаря за цветята и облаците" участват автори от Русе.

Събитието е съвместна инициатива на Сдружение "Артцентрик", издателство "Авангард принт" и Регионален исторически музей – Русе. Домакин на представянето на 8 декември от 18,00 часа е Екомузей с аквариум, ще участват преводачите Свежа Дачева и Мира Душкова и издателят Светлозар Гиндянов, съобщиха от Сдружение "Артцентрик".

Антологията "Благодаря за цветята и облаците" е издадена с финансовата помощ на Шведския Съвет за Култура. Включва творби от 73 автори, родени между 1859 и 1973 година. Стихотворенията са подбрани само според два критерия: да се чувстват като откритие и/или да носят духа на Швеция.

Илюстрациите в антологията са на художниците от Русе Николай Бузов, Пламен Монев и Роберто Андреев, чиято съвместна изложба ще може да се види като съпътстващо събитие до 15 декември в Екомузея.

Съставител на антологията и преводач на стихотворенията от шведски е Свежа Дачева в сътрудничество със Северина Филипова и Мира Душкова. Редактор е Юлиан Жилиев.

Свежа Дачева е поет, преводач, доктор по етнология, автор на 6 поетични книги, на монографията "За доброто и за лошото момиче" и на ред научни статии в областта на етнологията, митологията, литературознанието и теорията на превода. Живее в Стрьомстад, Швеция.

Мира Душкова е поет и литературовед. Автор е на 3 книги с поезия, на сборник с разкази и на монографията "Semper Idem: Константин Константинов. Поетика на късните разкази". Преподавател по литература в Русенския университет "Ангел Кънчев".

Северина Филипова е родена в Русе през 1980 година. Поданик е на Швеция от 8-годишна възраст. Владее шведски, английски и испански език. Живее в Стрьомстад, Швеция.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com