сервиз на хладилници варна

За първи път в България варненец разработи интерактивен софтуер, приложим и в музеи

Интерактивното софтуерно приложение за цифрово представяне на българското културно-историческо наследство на 42-инчов сензорен екран заслужено събира овациите на посетителите в експозицията "Панагюрско златно съкровище” в Панагюрище. Авторът на разработката е инженер Петър Атанасов, IT специалист на Регионален исторически музей-Варна.

Софтуерното приложение е разположено в специално направената мултимедийната зала в Историческия музей в Панагюрище, в която са подредени прочутите 9 тракийски съда и позволява на посетителите един съвършено нов и до момента непознат поглед към шедьоврите на тракийското изкуство.

За първи път се изпробва линейният модел на интерфейса за толкова голям сензорен дисплей с висока резолюция (42'' 1920 х 1080 пиксела). Пълнофункционалното интерактивно приложение е с уникален дизайн, а вграденият изкуствен интелект го прави напълно готово за използване в музейна среда като публичен дисплей за достъп до информация.

Досега подобно нещо не е правено в България и е много малко известно в Европа и САЩ. Основният прозорец на приложението след стартирането му има две ясно обособени области: бързи бутони за достъп до сбита текстова информация за предмет от съкровището, комбинирана с анимираното му представяне; т. нар. "Книга на тайните“ - бутон на централно място, който отваря книгата за Панагюрското съкровище. Състои се от над 38 слайда-страници с текст, описващ историята на откриването му, анализ на сцените по съдовете, предположения за функцията им. Текстовете са богато илюстрирани със снимки и детайли от предметите.

Петър Атанасов е автор на проектите "Сензорен информационен киоск на Националния археологически институт и музей“, "Сензорен информационен киоск на Археологически музей – Варна“, "Multimedia automator –  автоматизация на презентационните системи във Варненския археологически музей“, "Съвременни методи за осветление и контрол на осветлението в музейните зали (новото осветление на зала "Икони” в Археологическия музей във Варна)” и други.

Експозицията с Панагюрското златно съкровище е изложена в Историческия музей в Панагюрище от 16 април, когато на официалното откриване е представено и софтуерното приложение.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com