сервиз на хладилници варна

За втори път убиха император край Абритус

За втори път убиха император Траян Деций пред портите на древноримския град Абритус. Това се случи по време на първата възстановка на битката в покрайнините на днешен Разград, 1760 години след смъртта на римския управник, съобщи Дарик Радио.

Във възстановката участваха 60 души от клубове за възстановки на исторически събития от Шумен, Добрич, Велико Търново и София. Добромир Русев от Пловдив бе в ролята на първия римски император, загинал в битка с варварите. Готите бяха предвождани от Найден Николов от шуменския клуб "Традиция".

В битката край Абритус освен императорът загива и първородният му син Херений Етруск. Според легендата той бил влюбен в тракийска девойка - християнка от Абритус. Любовта между Херений и Ядо не била одобрявана от императора, който преди битката с готите принесъл в жертва на римските богове красивата девойка и нейния баща.

След възстановката, която местната управа има намерение да превърне във фестивал на подобни събития, разградчани и гостите на града имаха възможност да присъстват на концерт на Нина Николина и Калин Вельов. Заедно с народната певица Екатерина Ангелова и кавалджията от Капанския ансамбъл Тодор Терзиев те представиха своя Pendara ethno project, чиято промоция е била на Перперикон през 2007 г. Концертът завърши с песен, изпълнена от публиката, тъй като час и половина след музикалната проява Нина Николина имаше рожден ден.

Втората от Белите нощи на Разград завърши с изпълнение на 11 танцьори с огнени пойове. Изпълнителите от театрална трупа "Темп" - Враца представиха своя спектакъл "Криле в огъня". Той е изграден само с действие и визуални ефекти върху теми от музиката на готическите рок групи "Камелот" и "Епика".

От 18 часа до полунощ посетителите на Исторически музей - Разград имаха възможност да видят едни от най-ценните експонати - Златното монетно съкровище. То се състои от 836 монети с общо тегло 4 кг. Открито е при разкопки на крепостна стена на Абритус през 1971 г. Монетите се сечени при управлението на девет императора.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com