сервиз на хладилници варна

Защо трябва да отидете в Швейцария?

Класни вина, майстори на шоколадовите изделия, разходка из Шильонския замък – Швейцария е привлекателна по много причини. Ако някой се чуди къде да замине на почивка и това може да е Швейцария, ето защо можеда отиде там.

Пет причини да прекарате почивни дни в Швейцария – толкова приятни, че ще поискате да останете, според Газета.Ru.

Да се заселите в Монтрьо

Женевското езеро

Женевското езеро

"Аз имам обикновени навици, не съм капризен за храната, за нищо на света няма да заменя любимите си бъркани яйца с бекон за друго меню", надменно казваше Набоков, живеещ в луксозния Montreux Palace на брега на Женевското езеро и беше прав за всичко. Струва ни се, че швейцарското спокойствие може да бъде само награда за гениалността и отчаянието: отначало емигрирай, тъгувай за Русия, напиши "Лолита", забогатей в изгнание. И вече тогава се разхождай покрай езерото, лови пеперуди, дишай чист въздух и заспивай в сумрака.

В реалността всичко е обратното. Отначало Монтрьо, след това великият роман и всичко, което си поискате. Вие просто трябва да си починете – там, където никой няма да ви търси.

Да опитате вино от лозята Лаво

Grand Prix du vin suisse

© Rolando Cocco/Grand Prix du vin suisse

Сухо бяло. Вземете сухо бяло и скромно седнете в беседка от тъмно дърво с изглед към древните лозя, алпийските възвишения и живот, какъвто никога не сте имали. След като се върнете вкъщи, ще разказвате за 7 сорта вино, от които сега разбирате: Lutry, Dezaley, Villette, Epesses, Saint-Saphorin, Chardonnay, Vevey-Montreux, наливайки на събеседника си още по чаша.

Да опитате шоколад с необикновен вкус

С шоколада е както с любовта – всичко зависи от тънкостта на вашия вкус и общата преситеност. Във всяко швейцарско градче има магазинчета за шоколад, където текат реки от карамел покрай брегове от бонбони. Избирай, опаковай и подарявай.

Джони Деп, който устоява на шоколадовите изкушения в известния филм, говори на красавицата "Вкусно, но не са ми любими", едва ли би повторил това, срещайки се с господин Блез Пое, шоколатиер от град Вьове, който измисля шоколад с вкус на фантазия. В неговата сладкарница има шоколад с вкус на кубинска пура, със сол и карамел, шам фъстък и пипер, канела и кардамон. Има даже бонбон Tom Yam – със съставките на тайландска супа, измислен веднъж в чест на краля на Тайланд.  

Да надникнете в Шато дьо Шийон

Шато дьо Шийон

Дори ако сте твърде далеч от мисълта да се разходите по местата, където е бил Байрон, все едно, посетете най-известния швейцарски замък – бивш затвор с крайно сурови условия, но с възхитителен изглед иззад решетките. Граф Толстой е идвал тук да размишлява, а недалече Гогол е работил над "Мъртви души".

Шильонският замък живее едновременно във всички времена: от една страна той прилича на декор от "Игра на тронове", от друга тук ежедневно се трудят почтени екскурзоводи, преоблечени като стари аристократи, които изведнъж преминават от френски на книжовен руски. 

Да прекарате ден и нощ в Лозана

Катедралата в Лозана

Катедралата в Лозана

Лозана е столица на френскоезичния кантон Во, един от най-големите градове на Швейцария, известен с катедралата, замъка Сен Мер, двореца Рюмин, Олимпийския музей. Всичко трябва да се изучи по строг туристически план, но още по-добре да забравите за него и просто да се разходите из града, сам или с някого, когото обичате. Погледайте лебедите, които се гмуркат в Леман, търсейки своята лебедова закуска, които ви удостояват с крайно високомерен поглед. Поиграйте с местните жители уличен шахмат  - мащабен, с фигури до коляното. Разходете се по хълмистите улички на стария град, купете си букетче от цветопродавачките, изберете си от пазара грюйер и ементал.

Изумете се от графитите, към които тук се отнасят благосклонно, вижте нещо прекрасно на градския фестивал. Пийте кафе с бисквити. А вечерта посетете нощен клуб Le Mad или Babylone, като забравите за всичко и прекарате нощта като съвсем друг човек.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com