сервиз на хладилници варна

Защо децата трябва да посещават музеи

Много често, когато става въпрос за колективни занимания на децата, организираните посещения на културни обекти и най-вече на музеи се отхвърлят от списъка с възможни занимания. Превес се дава на други дейности, за които погрешно се смятат, че се възприемат по-лесно, доближават се до играта и се харесват повече на децата.

Да организираш посещение на музей е по-лесно, отколкото повечето хора смятат и има само предимства.

Ако говорим за изкуство и за аниматорите, които се занимават с деца, ще се сблъскаме с множество парадокси. Визуалните изкуства и в частност рисуването имат водещо присъствие в детските центрове и занимални и често съставляват основното занимание на децата наред със спорта. Следователно всичко се свежда до практиката: децата рисуват, драскат, мацат, а ние не посещаваме (или това се случва много рядко) изложби и музеи заедно с тях.

Вторият парадокс е, че много аниматори възприемат веднага идеята да заведат децата да гледат филми или cпектакли, които иначе те като възрасти никога не биха гледали сами, защото ще се отегчат, а трудно приемат идеята да заведат децата в музей. Много често те свързват посещението на музей с нещо скучно, трудно за възприемане и дори неразбираемо, което сякаш е дейност, запазена за елита.

Лесно достъпни места

Франция е една от страните в света с най-много музеи. Ежегодно милиони хора изминават хиляди километри, за да ги посетят, а някои от нас (французите, бел. ред.), които понякога живеят буквално на две крачки от най-хубавите музеи, не са стъпвали никога в тях.

От финансова гледна точка посещението на музей не е скъпо струващо занимание. По-голямата част от музеите са безплатни за децата, плащат само възрастните. Подобни посещения се организират лесно, защото обратно на общоприетото схващане, обикновено децата са кротки в музеите - мястото ги респектира. И дори и да не се чувстваме способни да обиколим заедно с тях музея поради липса (реална или въображаема) на познания в областта на историята на изкуството, винаги е възможно да платим за посещение с екскурзовод. В големите музеи ателиетата са на много високо ниво, каквито са, например, ателиетата на Лувъра и посещението в тях определено си заслужава.

Децата са възприемчиви

В музея можем да научим от децата нещо много важно за начина на възприемане на изкуството. Както обобщава Жан-Жак Бретон (*), автор на книги за история на изкуството, "изкуството се възприема от всеки човек, способен да изпитва чувства".

През повечето време, докато наблюдават произведенията на изкуството, децата нямат предразсъдъци. Те се смеят, шегуват се, показват затруднението си, изумлението си, натъжават се и дори се вълнуват и често могат да ни изумят, когато разберат веднага много по-добре от нас "какво е искал да каже авторът". И колкото са по-малки, толкова по-често това се случва. Тогава ролята на възрастния става много проста: да ги научи да се вглеждат в ъглите на картината, за да видят дали там не е скрито нещо, което никой не е видял;  да обикалят около една статуя, за да й огледат и задната част (милиони зрители правят именно това във Флоренция, когато застанат пред скулптурата на Давид на Микеланджело); да се отдръпнат назад, за да видят картината по друг начин или да кажат кои произведения най-много са харесали без да обясняват защо.

Всичко е възможно

Не си налагайте забрани! Няма нищо по-лесно от това да заведеш деца на предучилищна възраст в музей на модерното изкуство. Ако произведенията на концептуалното изкуство не изразяват нищо, погледнати през очите на лаика, това няма значение за децата, които често намират в тях нещо интригуващо или интересно. Не се старайте посещенията да са продължителни. Да прекараш един час в Лувъра не е саможертва. Ако посещението е много продължително, то може да се превърне в кошмар дори и за възрастните. За детето, както и за аниматора музеят е терен за игра.

В по-голямата част от музеите се предлагат анимации и различни дейности и ателиета, за да бъдат атрактивни за най-малките. По-късно, когато придобиете опит и умения, вие сами можете да измисляте анимации, интересни за децата, като търсене на съкровища и игри с отговори на въпроси – списъкът в това отношение е безкраен.

*Жан-Жак Бретон е автор на книгата "История на изкуството за невежи"

Откъс от книгата "Бележник на анимацията“ (Les carnets de l'animation), издателство Weka.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com