сервиз на хладилници варна

Етноложки филм за древния обичай "Джамал" получи награда още на премиерата си

Филмът на Регионален исторически музей – Русе и Арена Медиа "Джамал” от Кошов – живо човешко съкровище”, спечели наградата на Фестивала "Балканска културна филмотека", проведен в рамките на Царшишмановите дни, организирани от асоциация "Онгъл" в Самоков.

Премиерата на етноложкия филм е посрещната с голям интерес от присъстващите, тъй като мнозина от участниците в научния форум в Самоков познават някогашния маскараден обред от участията му в събора в Копривщица и фестивала на маскарадните игри в Перник, а други помнят възраждането му през 80-те години на ХХ век., съобщи Арена Медиа.

Филмът не показва възстановка на ергенския маскараден обред по Ивановден, както е било в миналото, а днешната му реплика. В маскарадната дружина вече участват както възрастни женени мъже, така и деца. Това е белег за устойчивост на традицията и едно от изискванията за включване в Националната система "Живи човешки съкровища”, съгласно Конвенцията на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство, уточняват от Арена Медиа.

Обичаят "Джамал" има езически произход и представлява ритуално прогонване на болестите, лошотията и зимата, което го сродява с кукерските игри. Наименованието на маскираните мъже, участващи в обичая "Джамал", е с турско-арабски произход и означава хубав, красив, и е в нарочен контраст с облеклото им. Подготовката за провеждането на този празник започва още в началото на декември. Събират се изсушени овчи кожи и от тях се правят своеобразни карнавални облекла, маски и други необходими атрибути. Събират се различни по размер чанове, хлопатари и звънци. В групата участват както 15-16 годишни юноши, така и 30-35 годишни мъже. Още в тъмни зори на първия ден от новата година джамалите тръгват из селото, като до обяд го обикалят почти цялото и влизат в къщите на хората за здраве, берекет и добра година. Wikipedia

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com