сервиз на хладилници варна

Екопътека ще свързва Писанец и Ветово

Екопътека с дължина 14 километра с места за отдих и заслони ще свързват село Писанец и град Ветово в Русенска област. Екопътеката ще се изгради по проекта "Екотуризмът: перспектива за развитието на две малки общини" по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния.

Дейностите ще се изпълняват съвместно от общините Ветово и Гостину в Румъния в партньорство с Природен парк "Русенски Лом", пише вестник "Бряг".

Екопътеката ще улеснява туристите да достигнат и до исторически забележителности по трасето: каменното училище от XIX век в Писанец ще се превърне в информационен център от мрежата "Натура 2000" за посетителите от Природен парк "Русенски Лом" и Защитена зона "Ломовете", читалището във Ветово ще ще се превърне в посетителски център, а на румънска територия в Гостину ще се изгради крайбрежна алея на река Дунав. Проектът предвижда още изграждането на пункт за наблюдение на птици по трасето.

Проектът е на стойност 1 493 683 евро и ще се реализира в продължение на 18 месеца. Българската и румънската община ще организират семинари и конференции на тема екотуризъм. 

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com