сервиз на хладилници варна

Дървообразна къща край Варна с национална архитектурна награда

Архитект Борислав Игнатов и неговото студио "Игнатов Архитектс" е отличено с наградата за иновативност и енергоефективност за 2010 г. на Националния прегред на архитектурата. Отличието му е присъдено за реализирания проект "Къща със зимната градина” край Варна. Борислав Игнатов работи в България и САЩ, където е създадено студиото му.

[cut]

Националният преглед на архитектурата се провежда на две години и представя проекти, създадени през този период. Тази година той е под мотото "Архитектурата - синтез на изкуствата" и минава под знака на 45-годишнината на основаването на Съюза на архитектите, а отличието за първи път е придружено със статуетка – бронзова колона в йонийски стил на скулптора Богдан Бондиков и диплом. Журито по присъждането на наградите е било единодушно в решението си за отличието на арх. Борислав Игнатов. То му се присъжда за енергоефективна и екологична архитектура.

Проектът

Иновативният момент в проекта "Къща със зимна градина" е подчиняването на жилищните функции на природните. Представлява „активна”, екологична къща, изградена във формата на дърво, „вкоренено” в труден терен – изкуствено създадено дере в следствие на човешката дейност. Построена е от естествени материали - бетон, камък, дърво, стъкло. Жилищните помещения са разположени под короната – зимна градина, която е основен източник на кислород, влага и полезна биомаса. Покривът на къщата е обърнат навътре, където се събира дъждовната вода, отвеждана и използвана за поливане на градината. На покрива са разположени соларни колектори, а шест геотермални сонди – естествено продължение на фундамента на сградата, извличат топлина от земята. Специална асансьорна шахта позволява и достъп на инвалиди.

Архитект Борислав Игнатов е роден във Варна. Завършил е УАСГ в София през 1995 г. и Колумбийския университет в Ню Йорк през 2006 г. Работил е за няколко от най-големите архитектурни фирми в света, като Perkins + Will Architects. Лицензиран архитект в САЩ и България. Създава фирмата "Игнатов Архитектс", с представителства в България и САЩ. Други проекти на студиото са Плаваща архитектурна галерия в Алмере, Холандия; Miami Art Institute в САЩ и др.  

Основната философия в работата му е намирането на находчиви и ефикасни решения при цялостно проектиране - от идеята до изпълнението. „Вярваме, че добрата архитектура трябва да бъде обмислена и проектирана конкретно за своето предназначение, местоположение и потребители”, казва Борислав Игнатов.

За най-смелите фантазии на ахитектите четете в рубриката "Тенденции"

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com