сервиз на хладилници варна

Домът на хумора и сатирата посреща студенти от специалност „Метал“ на НХА

Стана добра традиция в Музея "Дом на хумора и сатирата" в Габрово в навечерието на студентския празник да си дават среща студенти и преподаватели от различни висши училища в съвместна изложба. Традицията няма да бъде нарушена и тази година и Gaudeamus Igitur… ще прозвучи за четвърти път на 4 декември 2014 г. от 17,30 часа в зала 6 на Веселата къща. Пеенето може и да е на уж, но пък ще видим творби на студенти и преподаватели от специалността "Метал" на Националната художествена академия в София.

[cut] 

Вече гостуваха ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий", Техническият университет във Варна (специалността "Инженерен дизайн"), Националната художествена академия в София (катедра "Плакат и визуални комуникации").

С новата изложба ще научим и малко повече за обучението на студентите от специалност Метал, за преподавателския състав, за постиженията на едните и другите. Тук е мястото да припомним, че проф. Георги Чапкънов, почетният гражданин на Габрово и автор на целия ансамбъл от сатирични фигури край Дома на хумора и сатирата е основателят на специалността "Метал".

Голямото жанрово разнообразие на специалността определя и нейните цели – да запознава с богатото наследство в различните области на художествения метал, със свойствата на металите и възможностите на различните метални техники и технологии да бъдат създавани художествени произведения – от миниатюрата до монументалната творба.

В изложбата в зала 6 са представени произведения както от учебния процес и задачите, изпълнявани в академичните ателиета, така и свободни творчески решения на младите автори и техните преподаватели, посветени и провокирани от идеята за "хумора и сатирата" в изкуството. Сред експонатите са няколко наградени творби от последните издания на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата: "Басня. 1." на доц. Емил Бачийски, носител на "Гаскар" от XIX Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово 2009 и "Сговорна дружина планина повдига" на Михаела Каменова, носител на наградата на "Скални материали" Ад, Русе от Биенале 2013.

Изложбата може да бъде видяна до края на месец януари 2015 година.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com