сервиз на хладилници варна

Доброволчеството: начин на общуване и гледна точка

Доброволчеството е начин да помогнеш на хора, за реализирането на събития, идеи и каузи. Обикновено това се обяснява на всеки, който иска да се включи в инициатива, търсеща и съдействието на доброволци.

Вече и у нас почти няма голямо събитие – фестивал, форум с  международен характер, който да не привлича в екипа си и доброволци. Най-ценното в този случай си остава личният опит на участниците. Ето какво разказват няколко млади хора от Варна за опита си като доброволци, в случая, в събития от франкофонски характер.        

 Александра Чудинова, XII клас, IV ЕГ “Фредерик Жолио-Кюри”.

Александра Чудинова,  XII клас, IV ЕГ “Фредерик Жолио-Кюри”

Още след като бях приета във Френската гимназия във Варна, научих за Алианс Франсез. Първоначално ходех на езикови курсове, после постепенно започна и моята работа като доброволец към сдружението.

Придружавала съм различни групи френскоговорящи из града. Работата представлява да си нещо като гид през свободното време на гостите на Алианс Франсез. За мен този контакт е най-ценен, защото мога да науча какви са впечатленията на хората за нашия град, да разбера какво мислят за България и, разбира се, какво мислят за Франция, как се чувстват като граждани на тази държава, как живеят там.

Когато човек започне да учи нов език, е необходимо освен да може да го практикува, да усвои и цяла една култура, залегнала в основата му. Това важи в особено голяма степен за френския. Благодарение на Алианса, както го наричаме помежду си, аз имах възможността освен да усъвършенствам произношението си, да се потопя в магията на френското изкуство. Там човек има възможност за създаване на много контакти, може да обогати културата си, да научи много нови неща или просто да се позабавлява.
Мирослав Марчев , XII клас, IV ЕГ “Фредерик Жолио-Кюри”.

Мирослав Марчев , XII клас, IV ЕГ “Фредерик Жолио-Кюри”

Първата ми среща с Алианс Франсез във Варна беше в началото на подготвителната ми година във варненската Френска гимназия. Там с помощта на преподавателите и екипа на институцията у нас бе пробудена любовта към франкофонията и френската култура. След като усвоих голямата част от френския език и любопитството ми към живота във Франция се задълбочи. Поканиха ме да участвам като доброволец в организацията на последното изложение на френски университети във Варна. Ние, добровoлците, бяхме заети по-скоро с формална дейност и запознаване на посетителите на събитието с организационната рамка. Но зад това се криеше и общуване с представители на най-елитните френски учебни заведения, което без съмнение се оказа за нас, желаещите да продължат образованието си във Франция, много полезно.  Със съветите си те не само ни насочиха за бъдещето, но и ни предложиха професионалната си помощ при подготовката на документите ни за чужбина.

Трите екипа, които организираха срещата – на Френски институт, на Алианс Франсез и нашият, на добровлците, работеха в пълен синхрон. Благодарение на това усетихме удоволствието от работата в екип и от добре свършената работа. Видяхме, че доброволческата дейност може да бъде както забавна, така и полезна.

Занапред не бих се замислил и за миг при отправено към мен предложение за помощ. Този вид дейност ни помага да приемем нови идеи, да се социализираме и да обменим опит.

Анна-Мария Петрова, XI клас, ГПЧЕ ”Йоан Екзарх”. 

Анна-Мария Петрова, XI клас, ГПЧЕ ”Йоан Екзарх”

Участието ми в различните инициативи, които Алианс Фрaнсез - Варна организира, ме срещна с нови приятели и ми даде възможност да се запозная с образователните, културните и историческите традиции на другите франкофонски страни. През 2010 г. станах доброволец-преводач в Алианс Фрaнсез - Варна и в момента съм сътрудник-преводач, което е доказателство за отличните възможности, които франкофонската общност осигурява за развитието на младите хора.

Това допринесе за обогатяване и задълбочаване на знанията ми за френското културно-историческо наследство и разшири контактите ми с хора с различни интереси и националности.  Смятам, че ние, младите франкофони, в бъдеще ще се превърнем в посланици и активни сътрудници  на различни образователни и културни програми и проекти.

Любомира Бонева, XII клас, IV ЕГ “Фредерик Жолио-Кюри”.

Любомира Бонева, XII клас, IV ЕГ “Фредерик Жолио-Кюри”

Спомням си първия път, когато бях доброволка. Около 40 французойчета и белгийчета, хаотично разпръскващи се навсякъде. Най-лошото? Като ги броиш, да излязат по-малко. Но това рядко се случваше, и то предимно, защото все имаше някое по-нисичко детенце, което не се забелязваше. Оттогава насам нещата станаха по-сериозни. В началото на миналото лято гостуваха трима шеф готвачи. Прекарах си страхотно с тях в кухнята, с шеги и закачки времето минаваше много бързо, миришеше вкусничко и макар че не бяхме прекарали повече от 2-3 дена заедно, накрая малко се разчувствах.

След това пристигна и екипът, който постави във Варна операта "Граф Ори”, с който също си прекарах страхотно. Единия ден се случи така, че отидох в Операта в 8 сутринта и си тръгнах в 8 вечерта. Бях изморена, но чувството, което усещаш, когато видиш нещата от другата страна и знаеш, че ей онази завеса ти си я наместил, е незаменимо. Възможността да работиш с толкова различни и артистични хора, да можеш да упражняваш френския език, като в същото време се забавляваш страхотно, е изключителна. Това, с което ми помогна доброволстването в Алианс Франсез е, че наистина обогатих културата и речника си така, както в училището не бих могла. Пожелавам на всички бъдещи доброволци да имат също такива прекрасни спомени, както моите.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com