сервиз на хладилници варна

Дидие Талпен: 20-годишнината на Френския институт е повод да се представят рядко изпълнявани музикални творби

Дидие Талпен, директор на Френския културен институт у нас, разказва за някои акценти в програмата, с която през 2011  г. се отбелязва 20-годишнината от създаването му. 

- 2011 г. минава под знака на 20-годишнината от създаването на Френския културен институт. На какъв принцип направихте програмата от събития за юбилея?

- Постарахме се да включим всички изкуства – музика, театър, танц, визуални изкуства. Първо определихме жанровете, а след това при конкретния избор на изложби или музикални произведения се допитахме и до директорите на зали и оперни театри тук, защото подобни събития не се случват от само себе си, трябва да участват хора, така че винаги имаме и български партньори.     

Що се отнася конкретно до музикалните произведения, като професионалист много добре знам, че често поставянето на едно произведение зависи и от големината на залата, от броя на хората, които могат да участват, затова предложихме определени заглавия на директорите.  

- Спрели сте се на рядко изпълнявани творби.

- 20-годишнината на Френския институт е повод да се представят рядко изпълнявани и по-специфични музикални творби. Винаги е по-интересно да представиш нещо не толкова познато, но качествено. Във Варна през ноември ще видят операта "Граф Ори” от Росини, който прекарва втората половина от живота си във Франция. На мен лично тази опера много ми харесва, но тя не се изпълнява толкова често като "Севилският бръснар”, например. Във Варна вече беше представена и операта-оратория "Проклятието на Фауст” от Берлиоз. През декември в София ще представим една голяма френска опера, писана горе-долу по същото време като "Граф Ори” – "Робер Дяволът” от Джакомо Майербер, който също е живял във Франция. Тази опера също не се изпълнява често, трябват голям хор и оркестър.                

- Някои от изложбите вече минаха.

- Да – "Дигитален поглед към съвременното изкуство”, фотографската изложба "Архивите на планетата”, която още може да се види в Националната художествена галерия, както и една изложба, посветена на дизайна в рамките на Седмицата на дизайна в София. Предвиждаме участие и в Седмицата на архитектурата. Предстои и Месецът на фотографията. Вярно е, че столицата е привилегирована –повечето събития са в София, но другите два града, които също са включени в програмата ни, са Варна и Пловдив.

- Колко нови книги на френски автори ще се появят тази година?

- Двете страни в Европа, в които са издадени най-много книги на френски автори, са България и Германия. Тук за 20 години са излезли около 1000 книги с подкрепата на програмата "Витоша”, в Германия действа подобна програма за финансиране на книгоиздаването. Тази година програмата ще подкрепи 25 заглавия, предложенията се разглеждат два пъти годишно.

                       

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com