сервиз на хладилници варна

Дигиталната библиотека Europeana - прозорец към европейската култура

Европейското културно наследство, което предлага на читатели от цял свят дигиталната библиотека Europeana, е темата на отворен форум, който ще се проведе във Варна на 15 април. Домакин и организатор на събитието е Регионална библиотека "Пенчо Славейков", най-големият доставчик на данни за България в културния портал.

Форумът е под мотото "Europeana: прозорец към европейската култура - единни в многообразието" и ще започне в 10,00 часа на 15 април, съобщиха от библиотеката. Сред участниците ще бъдат Йорис Пекел от фондация Europeana, представители на Община Варна, Министерство на културата, представители на БАН, на библиотеки, музеи и други институции и неправителствени организации.

Варненската библиотека е най-големият доставчик на данни за страната в портала Europeana. До момента са публикувани над 37 000 фотографии, документи, статии, свързани с културно-историческото наследство на Варна и България. От началото на месец март тази година библиотеката управлява Facebook страницата на Europeana и в продължение на месец публикува информация на български език с акцент върху историята на Варна.

Европейската дигитална библиотека, създадена по инициатива на Европейската комисия, предлага свободен достъп на всички езици на ЕС до ценни визуални и текстови документи, съхранявани в библиотеки, музеи и архиви.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com