сервиз на хладилници варна

Джейн Кемпиън заема почетното място на президент на журито в Кан 2014

 

Президент на журито на фестивала в Кан през 2014 година ще бъде Джейн Кемпиън, режисьор, продуцент и сценарист от Нова Зеландия, съобщиха организаторите на фестивала. Той ще се проведе за 67-и път от 14 до 25 май.

Джейн Кемпиън е единствената жена-режисьор, получавала "Златна палма" - през 1993 г. за "Пианото". През 1986 г. е отличена със "Златна палма" за късометражен филм.

"За нас е голяма гордост, че Джейн Кемпиън прие. След Мишел Морган, Жан Моро, Франсоаз Саган, Изабел Аджани, Лив Улман и Изабел Юпер през 2009 г., тя допълва престижния списък на президент на журито. Тя е от тези режисьори, които изразяват в пълния смисъл идеята, че може да се прави артистично кино и да се привлича световна публика. Знаем, че личните й изисквания ще бъдат и тези на журито, което председателства", коментира в официално изявление генералният директор на фестивала в Кан Тиери Фремо.

Джейн Кемпиън е родена в Уелингтън в артистично семейство. Учи антропология, живопис, а след това и кино в Австралия. От международната критика е забелязана с първия си пълнометражен филм Sweetie (1989), включен в официалната програма на фестивала в Кан. Тя е втората от четирите жени-режисьорки, номинирани за "Оскар" за режисура (за "Пианото" през 1994 г.), за който е отличена с "Оскар" за оригинален сценарий. Последният й пълнометражен филм Bright Star ("Сияйна звезда") за последните няколко години от живота на поета Джон Кийтс е включен в конкурсната програма в Кан през 2009 година. Последният й филм е телевизионният сериал Top of the Lake от 2013 г., който се радва на зрителски интерес.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com