сервиз на хладилници варна

Детски размишления по темата за доброто

Какво мислят децата по темата за доброто? Тази провокация бе отправена към тях от Варненска литературна школа за ученици с една от вече традиционните си инициативи - Маратон за доброто. Шестият, Рождественски маратон, се проведе от 1 октомври до 6 декември.

Като медиен партньор на инициативата "Градското списание" проследи развитието на маратона, в който участниците имаха за задача да измислят благопожелания, слогани и картички, свързани с темите на 9 послания за добро. Много интересно се разви и съпътстващата маратона инициатива - колективно създаване на 110-метрова рисунка (Рулон Добри), част от която в крайна сметка бе разпродадена на благотворителен търг във вид на отделни рисунки, а останалата част скоро ще видим в бъдещите инициативи на школата.

От 139 творби, създадени за маратона, най-много са тези, посветени на темата "Мощта на думите е много голяма, внимавай как ги употребяваш!", а най-малко по темата "Казвай истината, не лъжи!". "Няма да предположим, че нашият свят не цени истината. Ще заложим на различно допускане. Дирим го!", коментира по този повод Кръстина Манолова, ръководител на школата.

Ето какво мислят децата и нека изпратим с техните размишления 2011 г., защото много често децата са по-умни от възрастните.

 

Тема "Любовта е най-важното нещо в живота, не го забравяй!" 

***

Любовта е като сянката - не може да се отдели от човека.

(Мартин Богданов, VІІ клас)

***

С любов се раждаш, живей така, че с нея да умреш!

(Ива Цветкова, ІV клас)

 

Тема "Мощта на думите е много голяма, внимавай как ги употребяваш!"

***

С думите отваряш и затваряш вратите на хорските души.

(Невена Стойнова, ХІ клас)

 

Тема "Живей ритмично: през седмицата работи за хляба, в неделя - за душата!" 

***

Душата е най-фина не защото се храни най-малко.

(Ива Цветкова, VІ клас)

***

Всеки ден намираме време да се нахраним, но дали успяваме да направим по нещо, за да сме по-усмихнати и по-щастливи? Прехраната е важна, но не по-малко важно е и споделеното време в семейството. Животът лети бързо като вятър и всеки ден е важно да отделим поне по малко време за душата си. Гладa на душата хлябът не го нахранва!

(Алис Савова, ІV клас)


Тема "Почитай родителите си. Лесно е да ги обичаш, учи се да ги почиташ!"

***

Почиташ родителите си – уважаваш себе си!

(Калина Анастасова, ІV клас)

 

Тема "Животът е свещен, не убивай!" 

***

Когато загубиш някого, те боли. Да знаеш, че никога няма да го видиш отново, е ужасно. Да се виниш, че не си могъл да го спасиш, е наказание за цял живот. Да не можеш да си представиш живота без него е мъка. Дали е близък или непознат, човек или друго живо същество не е от значение. Животът за него е свещен. Както е твоят за теб. Не си го причинявай! Не убивай, а спасявай!

(Виктория Хакхаманешиян, VІІ клас)

 

Тема "Учи се да даваш, не да крадеш!"

***

Който краде, той краде от душата си.

(Борислав Димитров, ІV клас)

***

Давай, както слънцето светлина, за да е щастлив света!"

(Габриела Стефанова, ІІ клас)

 

Тема "Казвай истината, не лъжи!" 

***

Сърцето ми не ще прости и най-невинните лъжи.

(Ива Цветкова, VІ клас)

 

Тема "Обичай другия като себе си, помагай на бедстващия!" 

***

Благословен бъди ти, човече, който обичаш другите като себе си! Благословен бъди ти, който изявяваш любовта си и към непознатите! Изобилно благословение ще има и за теб, човече, ако изпитваш обич към тези, които са ти сторили зло! Бог няма да пропусне да те възнагради, човече, ако помогнеш на тези хора да се спасят от злото в тях и да намерят доброто в себе си! Не забравяй, човече, да обичаш другите такива, каквито са, без условности! Разбери техните болки и потребности и откликни на тях! Помни, човече, че Господ те е създал да обичаш и да правиш добро, помагай на нуждаещия се! Бъди благословен, човече, ти, който не съдиш другите и подаваш ръка за помощ на бедстващия! Благословен да си ти, човече, който изразяваш Божията любов към ближния!

(Михаела Василева, VІІ клас)

Тема "Прави за другия, каквото искаш да правят за теб!" 

***

Прави доброта, за да ти е чиста съвестта.

(Петко Паприков, VІ клас)

***

Бъди благословен да си добър и да раздаваш добрина. Посрещай с радост всеки ден. Знай, че ти си специален. Знай, че светът  има нужда от твоята добрина. Бъди добър. Прави другите щастливи и добри. Раздавай от сърце и ще получиш от сърце. Бъди добър човек, добро дете и ще срещнеш радостта. Щастлив е този, който обича и е обичан.

(Габриела Здравкова Стефанова, II клас)      

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com