сервиз на хладилници варна

Десет любопитни факта за чудовището от Лох Нес

Съществува ли чудовището Неси от сладководното езеро Лох Нес в Шотландия? Една от най-големите тайни на ХХ век и до днес предизвиква много дискусии, въпреки че учените периодично изнасят факти, с които опровергават съществуването му. Фантазията на хората обаче работи и Неси отдавна подпомага туризма в Шотландия.

Миналата година организацията Destination Loch Ness, която популяризира туризма в този регион на Шотландия, продуцира кратко видео, с което се опитва да покаже другите предимства, заради които си струва да се посети Шотландия. Въпреки това около Неси, описвано като полузмия - плезиозавър, е изградена цяла митология, съществуват много филми, книги и дори комикси, посветени на чудовището. Непредубеденият пътешественик може да си свери данните поне по десетина популярни факта.

Неси е най-старато чудовище в света

Ако се изчисли времето от първото свидетелство за появяването на чудовището през 565 г. до днес, излиза, че то е на 1449 години. Това несъмнено го прави най-старото чудовище в света. За първи път за Неси се споменава в житието на Свети Колумба, ирландски монах, който разпространявал християнството в Шотландия и спасил (според житието) свой ученик от чудовището в езерото.

Чудовището от Лох Нес си има прякор

Ужасяващи и страшни, чудовищата рядко си имат прякори. Учените сър Робърт Скот и Робърт Райнс го определят като Nessiteras rhombopteryx. Галеното му име обаче е Неси.

Неси има фен клуб

Още по-рядко се случва чудовище да има свой фен клуб. И дори официален блог, в който се публикуват всякакви статии "За" и "Против" съществуването му. Популярността на Неси е свидетелство за неговия успех.

Неси е герой на художествена литература и филми

Чудовището от Лох Нес присъства или се споменава в повече от 10 книги. Шотландският поет Едуин Морган му посвещава стихотворението си The Loch Ness Monster's Song. Чудовището присъства или се споменава в повече от 20 игрални и анимационни филма (дори в "Таласъми ООД" става въпрос за него). Със сигурност може да се каже, че Неси е по-популярно чудовище от Извънземното на Спилбърг.

Неси е герой на видео игри

Неси е главен герой на едноименна игра на Wanadoo Editions, присъства в Tomb Raider 3: The Lost Artefact и в Gran Turismo 5.

Неси е като известните личности

Също като известните холивудски звезди, Неси е чудовище, следено от папараци. Един от тях е Джордж Едуардс, който твърди, че 26 години следи чудовището с кораба си Nessie Hunter. През 2012 година Едуардс разпространява снимка, която уж е на Неси, но след това автентичността й е опровергана.

Неси и Google Earth

През 2009 г. Джейсън Кук твърди, че е видял Неси на сателитна снимка на Google Earth. Разбира се, както всичко, свързано с Неси, тази информация също е развенчана по-късно.

Неси има братовчед в Швеция

През 2008 г. се разпространява информацията, че в езерото Сорсьон в Швеция е заснето чудовище, за което се вярва, че живее там от средата на XVII век. Снимките са направени от частна фирма, която се занимавала само с издирване на чудовището и поставила камери край брега.

Никой никога не е уловил Неси

Въпреки многото опити, никой никога не е уловил чудовището от Лох Нес. Първият опит за това датира от 30 май 1933 година, но е пълен провал. За уловяне на Неси били използвани рибарски мрежи, въдици, харпуни - все средства, с които едва ли може да се улови подобно чудовище.

Мистерията продължава и през 2013 г.

На 27 август 2013 г. британският турист Дейвид Елдър показва 5-минутно видео, направено от него, на мистериозна вълна в езерото Лох Нес, която според него е причинена от огромен "черен обект", тоест Неси. Туристът снимал лебедите, когато изведнъж водата се развълнувала. Мистерията продължава.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com