сервиз на хладилници варна

Десет гала прожекции на София Филм Фест

Представянето на филма "Снеговете на Килиманджаро” (награда Lux за 2011 година) на 8 март в Дома на киното, е Галата на Европейския парламент в програмата на 16-ия София Филм Фест.

Актрисата Ариане Аскариде ще бъде специален гост на фестивала, а прожекцията ще бъде последвана от дискусия, организирана от екипите на Информационното бюро на Европейския парламент в България, Френския институт и София Филм Фест, съобщиха организаторите на фестивала.

"Аве“ – дебютът на Константин Божанов, открива Международния София Филм Фест на 9 март. На 10 март с Милениум гала в Дома на киното стартира още един специален фокус на фестивала - панорама на документални филми "Милениум”, съвместна инициатива на София Филм Фест и Международния филмов фестивал „Милениум”, Брюксел. Специален гост на панорамата ще бъде Антонио Виджиланте, директор на ООН - Брюксел и на Програмата за развитие на ООН-офис Брюксел. Панорамата ще започне с прожекция на корейския документален филм "Моят босоног приятел”.

Галата на толерантността в програмата на фестивала започва на 16 март в Зала 1 на НДК, когато ще се прожектира филмът "Хавър“ на Аки Каурисмаки (награда на критиката и номинация за "Златна палма” в Кан 2011). След премиерата на София Филм Фест филмът ще се  разпространявана у нас от екипа на Арт Фест.

Българската гала на фестивала е дългоочакваната премиера на новия филм на Андрей Паунов "Момчето, което беше цар” във Военния клуб на 16 март. След световната премиера на фестивала в Торонто, представянето му в Лондон, Амстердам и Триест, българската публика ще има възможност да се срещне с удивителната история на Симеон Сакскобургготски - от изгнанническото му детство на момче-цар през славното му завръщане като министър-председател до последвалия политически провал в един от най-големите експерименти на демокрацията в наши дни.

В деня на награждаването на фестивала, 17 март, е Британската гала на фестивала с британския режисьор Хю Хъдсън и филма му "Огнените колесници” (4 награди "Оскар” ’82). В Същия ден, в който в Ирландия празнуват Деня на Свети Патрик, е и Ирландската гала с прожекцията на филма "Кеят”, част от програмата "Фокус Ирландия“.  Сценаристът и режисьор Джерард Хърли и продуцентът на филма Джим Старк, председател на Балканското жури на СФФ, ще представят лично творбата си пред публиката в кино "Люмиер“.

За Галата на звездите на 18 март в зала 1 на НДК е предвидена прожекция на филма "А защо да не живеем заедно“ на Стефан Роблен. Кои ще бъдат специалните гости ще стане известно по-късно.

Киномузикалният гала спектакъл "Метрополис” – обновена версия на киношедьовъра на Фриц Ланг в съпровод на пиано от Маркус Хорн, е предвиден за 19 март в кино "Люмиер”.

Галата на Южна Африка е специална прожекция в Дома на киното на 21 март на "Сектор 9” на Нийл Бломкамп. Филмът е продуциран от Питър Джаксън и е определен като една от най-въздействащите творби на първото десетилетие на XXI век.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com