сервиз на хладилници варна

Десетте най-лоши и най-добри професии на 2013 година

Ако някой е решил да става журналист, трябва много добре да прецени всички рискове, както и медиите, за които да работи. Професията на репортер във вестник вече оглавява класацията на най-лошите професии.

Както всяка година американското издание Careercast публикува списък на 10-те най-лоши и 10-те най-добри професии за 2013 година. Обобщенията са направени въз основа на общи критерии - заплата, физическо натоварване, стрес, перспективност и работна обстановка. Класациите се отнасят основно за САЩ, но са показателни и за някои световни тенденции.

Трите най-лоши професии

На първо място се нарежда професията на репортер във вестник, защото "професията изгуби своя блясък през последните 5 години и се очаква съвсем да западне до 2020 година", обобщава изданието. Като основни причини за упадъка на вестникарството се посочват ниското заплащане и стресът. Големите съкращения в редакциите, намалените бюджети и непрекъснатото състезание с онлайн медиите превръщат професията на репортера във вестник от мечта в безперспективно занимание. Най-лошата прогноза е, че до 10 години печатните издания почти ще изчезнат.

Фоторепортери на мач, 1908 г.

Фоторепортери на мач, 1908 г. © http://gallica.bnf.fr/Bibliothèque nationale de Paris

На второ място като най-лоша професия е посочена тази на дървосекач. Причините са опасностите при работата с тежки машини в отдалечени и неоживени места, ниското заплащане и лошите перспективи.

На трето място като най-лоша професия се нарежда тази на военния, посочена като най-стресираща. "Мъжете и жените, които доброволно стават част от въоръжените сили, са поставени редовно в опасни ситуации", обобщава изданието. Разбира се, професията няма да изчезне в бъдеще, защото всяка държава има армия.

Сред 10-те най-лоши професии попадат още тези на актьора (несигурни доходи, негарантирани от постоянни ангажименти, голяма конкуренция), на работника на нефтена платформа (рискове, работа на изолирани места, ниско заплащане и безперспективност заради навлизането на енергията от възобновяеми източници), на работниците в кравеферма и производителите на млечни продукти (прогнозите са, че заради развитието на технологиите до 2020 година ще фалират 8 процента от малките семейни кравеферми), на инкасатора (западаща заради развитието на технологиите и ниското заплащане), на пощальона (изпращането на поздравителни картички вече изобщо не е задължително, след като можеш да поздравиш някого чрез социалните медии), на майстора, който поправя покриви (работа при неприятни условия и ниско заплащане) и на стюардесата (стрес и ниско заплащане).

Трите най-добри професии

Статистик - професия, свързана с обобщаване на данни, например изчисляването на вероятността от инциденти, болести и смъртност, на загубите, причинени от природни бедствия или крадци, се нарежда на първо място в списъка. Професията на биомедицинския инженер се нарежда на второ място в списъка на най-добрите професии главно заради заниманията, свързани съд здравето на хората. Следва я професията на софтуерния разработчик. В престижния списък попадат много професии, свързани с грижата за здравето на хората - аудиология и оптометрия; дентална медицина; занимания, които осигуряват физическото и психическо здраве на хората; финансовото планиране. "И все пак само човек може да определи най-добрата професия за него въз основа на своите способности и предпочитания", заключава изданието.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com