сервиз на хладилници варна

Дебютният филм на художника Юлиян Табаков в документалния конкурс на София Филм Фест 2013

Дванадесет документални филма от цял свят са включени в документалния конкурс на 17-ия София Филм Фест. За първи път наградата за най-добър документален филм на София Филм Фест се осигурява от международния кинофестивал "Милениум" в Брюксел.

Конкурсните филми ще се прожектират за първа година в Червената къща. Наградата ще бъде връчена от международно жури на 16 март в зала 1 на НДК. За втори път в програмата е включена и специална програма от фестивала за документално кино "Милениум", съобщиха организаторите на София Филм Фест.

Българското предложение в документалния конкурс е филмът "Цветанка" - дебют в киното на Юлиян Табаков, художник, сценограф и дизайнер. Главен герой във филма е неговата баба Цветанка Гошева, преживяла 3 политически режима в България, национализацията след 9 септември 1944 година и промените след 10 ноември 1989 година. Юлиян Табаков живее в чужбина, основно в Швеция, като сценограф е работил с театри в Стокхолм, Гьотеборг, Вилнюс, Москва и други. У нас сред спектаклите, на които е сценограф и художник на костюмите, са "Малка пиеса за детската стая" и "Приятнострашно" от Яна Борисова, поставени в Театър 199.

За наградата Милениум ще се състезават и филмите "Антон Корбин изцяло" на Клартье Куирейнс (портрет на фотографа и режисьор, заснел клипове на Depeche Mode, U2, Metallica и Nirvana); "Където летят кондори" на чилиеца Карлос Клайн; "Лична вселена" на Хелена Тршестикова (37-годишната семейна хроника на Хонза, роден през 1974 г. в социалистическа Чехословакия); канадският документален филм "Лунархия!" на Саймън Енис (ироничен разказ за група мечтатели); грузинският филм "Машина за заличаване на всичко" на Тинатин Гурчиани (филм за младите в днешна Грузия); "Обир: Кой открадна американската мечта?" на Франсис Коузи и Доналд Голдмахер (посветен на темата за упадъка на американската икономика); "Пънкарски синдром" на Юка Каркайнен и Яни-Петери Паси (посветен на финландската рок група Pertti Kurikan Nimipäivät, съставена от четирима мъже с умствени увреждания); уругвайският филм "Хубаво място, хубави хора" на Алисия Кано Менони; "Комик-Кон епизод IV: Надежда за феновете" на Морган Спърлок (посветен на фестивала на комиксите Комик-Кон) и филма Ai Weiwei: Never Sorry на световноизвестния артист, дисидент и активист Ай Вейвей.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com