сервиз на хладилници варна

Дебютният сингъл на The Beatles излиза отново след 50 години

Почитателите на The Beatles и меломаните имат повод да празнуват на 22 октомври, когато излиза 7-инчов винил с първия сингъл на The Beatles, Love Me Do. Поводът е 50-годишнината от появата на песента, с която групата изгрява на музикалната сцена и става изключително популярна.

Дебютният сингъл излиза на музикалния пазар на 5 октомври 1962 г. на 7-инчов винил заедно парчето P.S. I Love You. За да отпразнуват половинвековния юбилей на това важно за историята на музиката събитие, Apple Corps Ltd. и EMI издават в лимитирана серия дубликатен сингъл с оригинален дизайн на обложката на Parlophone, съобщиха от Animato Music. На 7-инчов винил се издава ремастериран вариант на песента от 2009 година, за да се осигури най-доброто качество на звука за слушателя.

И двете страни на сингъла Love Me Do са оригинални композиции, отбелязващи знаменитото начало на групата и първите стъпки й стъпки в музикалния бизнес. За периода от една седмица през 1962 година сингълът влиза в британската класация на 49-о място и се изкачва до 17-о, като се задържа в чарта 18 седмици.

История на песента

Пол Маккартни пише музиката на песента на 16-годишна възраст. По-късно той разказва, че я е посветил на тогавашната си приятелка Айрис Колдуел. Песента е преработена с участието на Джон Ленън, който пише частта за хармоника и китара. През 1962 г. групата я изпълнява многократно на сцена, преди да я запише в студио.

Основната тема е проста: "Знаеш, че те обичам, затова ме обичай и ти" (You know I love you,/So please, love me do!), което съставлява по-голямата част от текста. Думата "любов" се повтаря 21 пъти. През октомври 1962 г. песента значително се различава от това, което е модерно в момента във Великобритания. Меланхоличното госпъл звучене, хармониката, на която свири Джон Ленън и фактът, че се изпълнява от два вокала са важни елементи за нейната популярност. През 1967 г., когато The Beatles вече са на върха на славата си, Пол Маккартни казва за песента Love Me Do, че това е най-голямото философско послание на групата.

The Beatles записват 3 версии на песента – първата с участието на първия барабанист на групата Пийт Бест в записа за EMI; втората (издадена на плоча) с Ринго Стар, който след това става барабанист на групата и третата с барабаниста Анди Уайт, който участва в албума Please Please Me.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com