сервиз на хладилници варна

Да си спомним за жертвите на Фукушима

На 11 март се навършват 3 години от ядрената катастрофа във Фукушима, която разруши живота и поминъка на стотици хиляди души, живеещи в сянката на атомните реактори.

"Ядрената индустрия се надява, че японският народ и света ще забравят за жертвите и за ужасяващите уроци от Фукушима. Надяват се, че ще могат да рестартират стари опасни ядрени реактори и че останалата част от света ще купува японска ядрена технология. Те промотират енергийна система, която зависи от остарели, мръсни и опасни технологии, работещи с ядрено или друго изкопаемо гориво", заяви Юничи Сато, директор на Greenpeace - Япония.

Компанията TEPCO и японското правителство не само не успяха да удържат под контрол ядреното бедствие, но не успяха и да помогнат на жертвите на Фукушима и гражданите на страната. Стотици хиляди изселени семейства все още не са получили адекватна компенсация, с която да могат да продължат напред с живота си.

Миналия месец Greenpeace изпрати представители на Корея, Индия, Полша, Франция и Германия във Фукушима, за да се срещнат с някои от жертвите и свидетелите на катастрофата 3 години по-късно.

Една от жертвите, Кеничи Хасегава, който преди 3 години е бил собственик на млечна ферма в региона, споделя: "Моята страна е разрушена. Аз съм фермер, който не може да събере реколта.  Не мога дори да започна да описвам какво изгубихме в това бедствие. Трябва да помним, че ядрената енергия е най-ужасната. Не трябва да оставяме това мръсно нещо на следващото поколение".

Фукушима е най-страшната ядрената катастрофа досега - все още няма технологично решение за хилядите тонове радиоактивна вода, която всеки ден се използва за охлаждане на гръмналите реактори. Милиарди бяха похарчени от японското правителство, без по никакъв начин ситуацията да е подобрена.

В Япония и навсякъде по света Greenpeace изразява своята съпричастност към жертвите на Фукушима с различни акции, показвайки, че хората по света помнят катастрофата.

В София ще има прожекции на кратки видео филми - "Истории от Фукушима", на 11 март от 20,00 часа в Арт-хостел (ул. "Ангел Кънчев" 21а).

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com