сервиз на хладилници варна

Да се върнем към детството: изложба на Ралица Савова и Миряна Генчева в Галерия Le Papillon

"Важно е да имаш мечта", казва художничката Ралица Савова, която участва заедно с Миряна Генчева в съвместната им изложба "Храбри сърца". Да останем деца – това е посланието, което двете авторки отправят към публиката, която за първи път ще види работите им, събрани заедно.

"Идеята на изложбата е, че трябва да запазим детското в себе си. Ние се раждаме със смело сърце, след това натрупваме много условности и ако се освободим от страховете си, можем да останем деца", казва Миряна Генчева. Програмист по образование, за нея това е първа изложба. Скулптурите й са създадени с чувство за хумор, но носят заряда на общата идея – че смели са тези хора, които могат да си позволят да останат в живота деца. Скулптурите на Миряна Генчева са направени от нетрадиционни материали – глина, мериносова вълна, пера, коприна, дърво, кристали Сваровски. Персонажите й са на пръв поглед странни: в "Ям и пия" героите са хипопотам и женска фигура в агресивно състояние. "Ако двама души се карат, те не виждат другия в реалната му светлина", казва Миряна Генчева. "Фая и Полоко" – индианка, възседнала камила, също е посветена на смелостта – "когато човек е смел, пътешества". А Кармен е не толкова красива жена.

Ралица Савова - "Всичко е любов"

Ралица Савова – "Всичко е любов"

В 13-те работи на Ралица Савова идеята за запазването на детското е напълно развита. В много от работите присъстват снимки на деца, включително нейните. Авторката казва, че за нея това е съвсем различен подход в техническо отношение, тъй като досега е показвала предимно живопис.

Изложбата на Ралица Савова и Миряна Генчева създава много настроение и връща зрителите в съкровените кътчета на живота.

Миряна Генчева - "Ям и пия"

Миряна Генчева – "Ям и пия"

Миряна Генчева живее в София. Изработва скулптури от полимерна глина и превръща любимото си хоби в пряк израз на възгледите си.

Ралица Савова е родена във Варна през 1971 г. Работи в областта на живописта и рисунката. Завършва Художествена гимназия "Дечко Узунов" в Казанлък.  

Изложбата може да се види до 19 ноември 2014 година.

Снимки: © Градското списание

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com