сервиз на хладилници варна

Даниела Иванова-Димова: Какво ще се случи в Театрално-музикален продуцентски център-Варна

Театрално-музикален продуцентски център във Варна (ТМПЦ), едно от двете наскоро създадени обединения в страната, е факт. За перспективите в развитието на културния институт и на двете сценични изкуства – театрално и оперно, обединени официално под един покрив, за така наречения делегиран бюджет, за 90-годишния юбилей на Драматичния театър разказва директорът на ТМПЦ, Даниела Иванова-Димова.

Даниела Иванова-Димова завършва през 1990 г. оперно пеене в Музикалната академия “Панчо Владигеров”- София, в класа на проф. Реса Колева. Специализирала е в Дома на изкуствата “Борис Христов”- Рим, в курса по оперно пеене на проф. Маргарита Лилова, bel canto при проф. Ида Фарина в Милано, Италия. От 1991 до 2009 г. е солистка на Варненската опера. В творческата си биография има над 25 солистични сопранови роли. От декември 2009 г. е директор на Оперно-филхармонично дружество – Варна , а от края на декември 2010 г. -  на Театрално-музикален продуцентски център-Варна.

 

Равносметката

Изминалата 2010 година беше бурна и особена. Това беше кризисна година за България. Мога да кажа, че през 2010 г. наистина стартира сценичната реформа, за каквато се говори през последните 20 години. Преди 11 години се направи нещо в музикалната област. Колеги са ме питали: „Защо вие, музикантите, не реагирахте толкова бурно на създаването на ТМПЦ, както колегите от Драматичния театър”? Отговорът е прост: това, което на тях име се случва сега, на нас ни се случи преди 11 години. Тогава от Варненска филхармония, която включваше повече от 100 души – състав и администрация и се помещаваше в Македонския дом, и от Варненска опера, която също беше с голям щат, се създаде обединението ОФД. Така беше в цяла България – Филхармониите се обединиха с Оперите. Сега в страната има два Театрално-музикални продуцентски центъра, от които този във Варна обединява опера и театър.

Като доскорошен ръководител на ОФД мога да кажа, че през 2010 г. зрителският интерес към музикалната продукция се е повишил с 40 %, с толкова са се повишили и приходите, изиграли сме с 35 % повече представления. През изминалата година сме имали 34 110 зрители, тези на Драматичния театър са 12 000.

 

Театрално-музикален продуцентски център

Това обединение е голямо предизвикателство, защото са обединени не само музикални колективи, а и театрален колектив. Но ние всички сме актьори - солист-артисти, хорист-артисти, драматични актьори. Подходът е различен, но в крайна сметка и двата колектива имат една мисия – изкуството, драматично и музикално на град Варна и грижата към публиката.

ТМПЦ-Варна, се оказва най-големият държавен културен институт в целия Североизточен регион, с 240 души щат. Това е голяма отговорност, защото не можем да си позволим афишът ни да се наклонява само към едната посока. Трябва на първо място да търсим баланс, на второ място – жанрово богат репертоар и на трето място - да имаме заглавия освен за зрялата публика, и за подрастващите.

 

Делегиран бюджет

Мисля, че още е рано да се говори обстойно по този въпрос. Стартът на първото тримесечие от тази година ще бъде на база „Бюджет 2010”. Това дава относително спокойна и прогнозируема картина за тези три месеца, през които работата ни ще бъде определяща за финансирането на следващото тримесечие. Делегираният бюджет е подобен на принципа в образователната система. Държавната субсидия следва не броя на щата, а публиката. Освен това цените на билетите за представление на драматичен театър, за симфоничен концерт и за оперно представление са различни. Затова най-важната ни задача като опера и театър, обединени в един център за Варна и областта, е на първо място да гарантираме на нашата публика, че представяме високохудожествен продукт като държавен институт, който ползва държавна субсидия. Това ще бъде и моя първа грижа по отношение на репертоара. Следващата стъпка е този продукт да бъде добре популяризиран и после продаден чрез изградена за целта мрежа.

 

Репертоарът

Според продажбите и интереса на публиката ще може да се направи балансиран афиш. Знам, че не на всички спектакли салонът ще бъде пълен. Моята позиция е, че ние за това сме държавен културен институт, за да представяме балансиран афиш, който освен да се грижи за масовия зрител, трябва да предлага образователни представления за учащите и най-малките. На нас се пада задачата да си подготвяме бъдещата публика. За да дойде след десет години един обичащ изкуството зрител, той се възпитава още в детска възраст. В афиша на Операта имаме такива спектакли благодарение на Общинската детска опера. Драматичният театър също има спектакли, които се радват на интерес от учащи, но там липсват заглавия за деца и юноши. Ще се търсят и поставят и такива заглавия.

 

Драматичният театър на 90 години

2011 година ще мине под знака на 90-годишния юбилей на Драматичния театър. С артистичния директора на театъра Пламен Георгиев ще създадем обществен съвет, който ще се занимава с честванията за юбилея. Ще издирим и привлечем театрални ветерани, защото нищо не започва и свършва с нас, актьори, режисьори и сценографи, допринесли за развитието на театъра. Ще поканим и представители на обществени организации, съпричастни към театралното дело във Варна. Ще поканим и хора от бизнеса, на които трябва да се напомни, че не само ежегодният Театрален фестивал – едно много хубаво и пъстро събитие, е времето за среща с тях. Ще търсим и влиятелни личности - общественици и политици. След премиерата на „Страсти под брястовете” през февруари предстои още една театрална премиера, а през март всички могат да очакват концерта „Калейдоскоп”, посветен на юбилея на театъра и на Международния ден на театъра, които ще обединим в едно. Драматичният театър ще гастролира и в други градове на страната, ще се обърне внимание на актьори и спектакли, които имат награди. Такъв спектакъл, например, е „Фауст”. Музикална премиера в афиша си ще предложим през юни на фестивала „Варненско лято”.  

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com