сервиз на хладилници варна

Големите мошенички в историята - шпионки, крадли и фалшиви принцеси (част 2)

В по-нови времена в биографииите на някои от най-известните мошенички трайно се наместват банките като източник на средства, придобивани с голяма изобретателност. Бракът с подходящия мъж обаче все така си остава печеливш ход в живота.

Една от най-известните мошенички, канадката Каси Чадуик, успешно се представя известно време за незаконна дъщеря на американския бизнесмен Андрю Карнеги, дал големи суми за благотворителност и името си на известната концертна зала "Карнеги Хол" в Ню Йорк. През XIX век да сътвориш подобна лъжа било лесно, защото никой в банките не искал да си разваля отношенията с големия бизнесмен с ненужни проверки. И все пак и на лъжите идва краят. Историите на някои от най.известните мошенички, представени от РИА Новости.

Мери Бейкър – похитената "принцеса"

На 3 април 1817 г. в градчето Олмъндсбъри, графство Глостършър, се появява младо момиче в екзотично облекло и тюрбан, говорещо на неразбираем език. Пращат я в приют за бедни, където дълго не могат да разберат коя е всъщност, докато португалски моряк не "превежда" нейната история: девойката е принцеса Карабу от остров Явасу в Индийския океан, хванали са я пирати, но в пристанище Бристъл тя успява да избяга, скачайки зад борда и така се оказала в този край.

Мери Бейкър - принцеса Карабу.

Мери Бейкър - принцеса Карабу.

Историята впечатлява местната аристокрация и най-вече съпругата на съдията, който се занимава с изясняването на обстоятелствата по делото. Скоро принцесата се премества в дома на съдия Уоръл, където демонстрира екзотично поведение: отказва да пие от чаша, която не е измила сама, моли се по странен начин и спи на пода.

Славата на екзотичната принцеса бързо се разнесла из цяла Англия. В течение на няколко седмици семейството на съдията се прославя за това, че приема в дома си нуждаещи се. Всички искали да видят принцеса Карабу, която подгрявала любопитството - танцувала, дуелирала се, катерела се по дърветата и дори се къпела гола в езерото.

Идилията приключва, когато някоя си мисис Нил разпознава в отпечатания във вестника портрет своя бивша слугиня. Принцесата се оказва дъщеря на обущар, тя е Мери Бейкър от Девъншър, а измисленият език, на който говорела, е съставен от измислени и цигански думи. Мисис Нил твърди,че момичето развличало с този език нейните деца. "Принцеса Карабу" неохотно признава измамата. Нейни познати свидетелстват, че тя винаги била склонна към театралност и предпочита да живее в света на собствените си фантазии.

Чарът на Мери й помогнал след разобличаването й - не я изпращат в затвор и измамените Уоръл продължили да я подкрепят. Те й помагат да замине за Филаделфия, където Мери се опитва да разиграе спектакъла с принцеса Карабу още веднъж, но без успех. След 7 години Мери Бейкър се връща в Англия. Интересът към измисления от нея образ още не е утихнал и за известно време тя изкарва пари, като играе ролята на Карабу. Последните си години прекарва в Бристъл, където продава медицински пиявици. Умира на 4 януари 1865 година и е погребана в безименен гроб в Бристъл. По-късно историята й е описана в книгата на Джон Уелс "Карабу – истинската история", а през 1994 г. книгата е екранизирана, ролята на принцесата изпълнява Фийби Кейтс.

Впрочем, няколко седмици след заминаването и един британски репортер пише, че корабът с принцеса Карабу се е отклонил от пътя си и дрейфува до остров Света Елена, където принцесата може да се е срешнала с Наполеон. Той бил пленен от нейната прелест и и предложил ръката ион сърцето си, на Мери отказала. Макар разказа да е замислен като шега, някои издания от 1817 година го препечатват като реален факт.

Каси Чадуик – "дъщеря" на милионер

Каси Чадуик забърква една от най-известните американски афери на XIX век. Тя е родена през 1857 година и при раждането си получава името Елизабет Бигли. Родителите й имали неголяма ферма в канадската провинция Онтарио и освен Елизабет имали още 3 дъщери и син.

Бетси, както я наричали близките й, през детството си била голяма фантазьорка и лъжкиня. На 14 години заминала за съседното градче Удсток, където си открила сметка в банката за сметка на "наследство от чичо в Англия". По-късно се изяснило, че момичето е подправило документите, арестували я, но Бетси се престорила на луда и скоро била освободена. Нейната сестра Алис по това време се омъжила за дърводелец от Кливланд и Елизабет бързо се преместила по-близо да сестра си в САЩ. В Кливланд тя си създала собствена работа – станала практикуваща ясновидка под фалшивото име "вдовицата Лидия Де Вере". През 1882 година под това име тя се омъжила за местен лекар, но бракът им не  продължил и месец - снимката на младоженците била побликувана във вестника и в техния дом нахлули кредитори, разпознали в младоженката Бетси Бигли. Разгневеният съпруг я изгонил от къщи, но Бетси не паднала духом, а отново започнала да предсказва бъдещето под името мадам Мари ЛаРоз. И през 1883 година срещнала нов мъж – фермер от щата Охайо, с когото също се развела след няколко години.

Портрет на Андрю Карнеги от 1905 г.

Филантропът Андрю Карнеги, "баща" на Каси Чадуик.

През 1891 година Бетси се върнала в Кливланд под името Каси Гувър, "благородна вдовица" и открила бордей, който представяла за авторитетен интернат за жени. През това време се запознала с третия си мъж, докторът Лерой Чадуик. На него му било известно с какво се занимават в "интерната", но когато споменал за това в разговор с "мисис Гувър", тя разиграла сцена - припаднала, а след това ужасена го молила да я изведе от мястото, за да спаси репутацията си и през 1897 година се омъжила за доктор Чадуик. В "интерната" останал синът й, когото тя родила още преди да се запознае с Чадуик. Не е известно кой е баща му.

Тогава тя измислила своята най-голяма афера. В Ню Йорк Каси помолила свой познат да я изпрати до къща, която била собственост на милионера Андрю Карнеги, успял в стоманолеярния бизнес. Каси си дала вид, че влиза в къщата, а по-късно "случайно" изпуснала пред познатия си чек за 2 милиона долара, подписан от Карнеги. След това му поверила "тайната", че е извънбрачна дъщеря на милионера. Но тайната не издържала дълго. В течение на 8 години Каси вземала кредити от много банки, където били абсолютно сигурни, че Карнеги ще изплати дълговете на своята дъщеря, макар и скришно от света. Не смеели да разпитват Карнеги за извънбрачната му дъщеря – кой би искал да развали отношенията си с такъв влиятелен човек? Каси харчела незаконно получените пари като истинска жена - купувала си диамантени огърлици, златни бижута и тоалети, заради което я нарекли "Кралицата на Охайо". През 1904 година тя получила поредния кредит и банкерът, решил да направи справка, изяснил реалната сума на дълговете й – те били вече повече от 5 милиона долара в различни банки на страната. Аферата се разкрила, Карнеги заявил, че изобщо не знае за своята "извънбрачна дъщеря" и Каси избягала от Кливланд в Ню Йорк, но скоро била арестувана. У нея открили пояс с пришити в него около 100 000 долара. Съдът в Кливланд я осъдил на 14 години затвор и глоби. Допълнително тя била обвинена за банкрута на една от държавните банки – дълговете на Каси й нанесли удар. На 1 януари 1906 година Каси започнала да излежава присъдата си в затвора, като й било позволено да вземе със себе си някои мебели, лични вещи и дрехи – безпрецедентен случай. Вече след делото здравето й започнало рязко да се влошава. Каси Чадуик умира в затвора на своя рожден ден на 10 октомври 1907 година, на 50 години.

(следва продължение)

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com