сервиз на хладилници варна

Галерия „Академия“ представя творчеството на Александър Капричев

От 17 ноември в Галерия "Академия" в София ще може да се види изложба на художника Александър Капричев (1945-2008). През последните 4 години творчеството му от различни периоди се представя периодично в родния му град Варна и в София.

Сравнително непознат за българската публика, Александър Капричев има приживе само една самостоятелна изложба във Варна през 1996 година. От 1999 до 2006 година живее и работи във Великобритания. Този период от работата му и до днес е непредставен в цялост у нас.

В Галерия "Академия" изложбата, озаглавена "Енергийни пространства", включва произведения, създадени в периода 1999 - 2006 година, съобщиха организаторите Юзина арт център и НХА. Куратори на изложбата са Чавдар Попов и Свилен Стефанов, според които този период от творчеството му е период на истинска творческа зрялост.

"Александър Капричев заема твърде специфично място в художествената ни култура. Би могъл да бъде ситуиран малко настрани от магистралните тенденции през последните четири десетилетия на ХХ в. Заедно с това в неговото творчество можем да открием всички онези проблеми и тенденции, които съставляват някои от най-важните - при това авангардни - черти от физиономията на пластичните изкуства в България в края на отминалото и началото на настоящето столетие", представят автора кураторите.    

Откриването на изложбата е на 17 ноември от 18,00 часа. Тя ще може се види до 28 ноември.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com