сервиз на хладилници варна

В Третяковската галерия откриха картина на ученик на Рембранд

Картина, съхранявана във фонда на Третяковската галерия в Москва и смятана за творба на руския художник Пьотр Нестеров (1745 – не по-рано от 1797), е всъщност на холандския живописец от XVII век Якоб Бакер (1609 – 1651), доказва скорошна експертиза. Бакер е ученик на Рембранд.

Откритието е направено, докато специалистите от галерията подготвят поредния том от каталога "Живопис от XVIII век" и правят повторна експертиза и стилистичен анализ на картината, озаглавена "Момиче с ноти". Тя попада в Третяковската галерия през 1927 година, до 1918 година е в Държавния музеен фонд, а преди товае в частна колекция, която в по-голямата си част е продадена на Държавния музей за изящни изкуства "Пушкин", съобщи lenta.ru, позовавайки се на информация на галерията. Само картината с първоначално заглавие "Пеещо момиче" попада в Третяковската галерия, тъй като на гърба й има надпис "Петръ Нестеровъ, 1797".

Първоначално се смята, че платното е копие на картина на неизвестен чуждестранен автор, направено от руския художник Пьотр Нестеров в края на XVIII век. Картината, вече със заглавие "Момиче с ноти", е включена в каталог на Третяковската галерия. Последната експертиза обаче доказва, че надписът на гърба на картината не е подпис на руския художник, а името му като собственик. Картини на Пьотр Нестеров не са достигнали до наши дни и стилът му не е познат на изследователите на изкуството. Предположението за копие също е било опровергано в резултат на експертизата на слоевете живопис. След това специалисти по западноевропейско изкуство датират картината от началото на XVII век.

Професор Вадим Садков, завеждащ отдел стари майстори в Музей "Пушкин" предполага, че в Третяковската галерия се намира авторско копие на работата на Якоб Бакер "Пееща пастирка". Платното е изгубено по време на Втората световна война.

Холандският живописец Якоб Бакер (фамилията си със значение "пекар" приема по-късно, тъй като е роден в семейство на хлебар) се обучава при художника Ламберт Якобсон, след което заминава за Амстердам заедно с приятеля си Флинк, който постъпва в ателието на Рембранд. Не е известно дали Бакер го е последвал, но се смята, че неговото по-късно творчество е повлияно от Рембранд.

Снимка: © Flickr/akk_rus

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com