сервиз на хладилници варна

В Ирландия публикуваха нови разкази на Джеймс Джойс

Десет разказа на Джеймс Джойс, неиздавани досега самостоятелно, са публикувани в Ирландия в сборника Finn's Hotel. Излизането на книгата съвпада с честването на Деня на Блум (Bloomsday), който се отбелязва в Ирландия и в целия свят на 16 юни.

Датата е взета от романа "Одисей", чието действие се развива именно в този ден (16 юни 1904 година е денят, в който писателят за първи път извежда своята бъдеща съпруга Нора Барнакъл на разходка из Дъблин), а празникът е наречен на името на главния герой в произведението Леополд Блум.

Тази година център "Джеймс Джойс" в Дъблин организира за първи път световно честване на Деня на Блум с онлайн четене на откъси от романа "Одисей", съобщи The Guardian. В инициативата се включват 25 града на 4 континента, сред които Мелбърн, Сидни, Токио, Пекин, Москва, Триест, Ню Йорк, Монреал, Сао Пауло, градове във Великобритания и Ирландия. Четенията продължават до късно през нощта на 16 юни.

Включените в сборника Finn's Hotel 10 разказа са написани от Джеймс Джойс 1923 година. Публикувани са само веднъж, през 1963 година, като фрагменти от черновата на романа "Бдение над Финеган". Изследователите на творчеството на Джойс се обединяват около мнението, че разказите от Finn’s Hotel не са били чернови на романа, който по това време още не е бил оформен. Те са написани като самостоятелни произведения, а по-късно фрагменти от тях са включени в романа. "Бдение над Финеган" е издаден през 1939 година и е последната творба на писателя, публикувана приживе. Романът се счита за едно от най-сложните произведения в световната литература, написано на принципа "поток на съзнанието", с много каламбури, алюзии, неологизми.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com