сервиз на хладилници варна

В Египет откриха откраднатата статуетка на сестрата на Тутанкамон

Полицията в Египет откри откраднатата през август статуетка на сестрата на Тутанкамон, Анхесенамон. Тя е сред най-ценните артефакти, изчезнали от музеи в Египет по време на бунтовете през август тази година.

Статуетката е открадната заедно с още стотици експонати от Музей "Малауи" в Миня, на брега на река Нил. Открита е в кафене в Кайро и е в добро състояние, въпреки че се нуждае от реставрация, съобщи BBC News. Статуетката ще бъде изложена в новия музей, посветен на династията на фараона Ехнатон.

През август тази година привържениците на сваления египетски президент Мохамед Морси нанесоха поражения на музеи, християнски църкви и офиси на полицията. От Музей "Малауи" са откраднати повече от 1000 експоната, сред които 32-сантиметровата статуетка на Анхесенамон е един от най-ценните. Около 800 от тях вече са открити.

Преди няколко дни агенция "Франс прес" съобщи, че Франция връща на Египет 5 ценни археологически находки - части от скулптури, датиращи от времето на династията на Птолемеите (300 г. пр. Хр.), открити при разкопки от френски археолози. Находките са изнесени от страната след Египетската революция през 2011 година и са открити в сайтове за продажба на антики, а 2 от тях е трябвало да се продадат на търг в Тулуза. 

Снимка: погребална маска на Тутанкамон © Flickr/Giåm

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com