сервиз на хладилници варна

Възстановки на сватбена обредност представят на Етъра

Възстановки на обичаи от сватбената обредност на добруджанци, хърцои, балканджии, на армъните от Дорково и Велинград и татарите от Ветово представят този уикенд в архитектурно-етнографски комплекс "Етър“ край Габрово. 

Възстановките започнаха в събота сутринта с обичая "Коване на сватове", представен от група за автентичен фолклор "Хърцой” от село Кацелово, община Две могили, съобщи Дарик Радио.

"Сватбата - единство и многообразие" се провежда за четвърти път. Наситени с много музика и танци, придружени със съответния обреден реквизит и костюми, възстановките ще покажат, че обичаите и традициите могат само да събират и обединяват всички общности в България. Защото историята на един народ се гради не върху взаимодействието между отделните общности, етноси или националности, а във взаимодействието между техните култури.

В досегашните три издания на проекта взеха участие 19 формации (над 445 души) от областите Варна, Бургас, Габрово, Разград, Пловдив, Добрич, Пазарджик, Силистра, Враца. Представиха се моменти от сватбената обредност, характерна за каракачани, гърци, турци, гагаузи, цигани, българи-мюсюлмани, руснаци-старообредници, наследниците на банатските българи и други. Гостите на Етъра видяха специфичните особености в ритуалите характерни за етнографските групи балканджии, добруджанци, капанци, тракийци и други.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com