сервиз на хладилници варна

Втори национален фестивал на лимеца във Велико Търново

Вторият национален фестивал на лимеца и живите храни ще се проведе във Велико Търново на 14 септември. Еднодневното събитие включва много тематични лекции и демонстрации на замесване на хляб по древни технологии.

Фестивалът, организиран от Националния съюз на билкарите, производителите и разпространителите на живите храни в България, ще се проведе в изложбени зали "Рафаел Михайлов". Освен практическите демонстрации, ще бъдат изложени храни от лимец, съобщи Дарик Радио.

Гост лектори на събитието са лекари, учени, еколози, билкари, които са посветили изследванията си на древната пшеница и нейното приложение. Емил Елмазов, председател на Съюза на билкарите в България, ще посвети лекция на медицинското приложение на лимеца. Археологът от Регионалния исторически музей във Враца Георги Ганецовски ще изнесе лекция на тема "Експериментална археология и алтернативен туризъм: демонстрации на култивиране на лимец и производство на хляб чрез технологиите на първите земеделци от VI хил. пр. Хр.". Другите разисквани теми ще бъдат промишленото производство на лимеца и  здравословното хранене.

Фестивалът се открива на 14 септември от 11,00 часа, входът за събитието е свободен.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com