сервиз на хладилници варна

Връх Фуджи и дървените църкви в Карпатите кандидатстват за ЮНЕСКО

Връх Фуджи в Япония и градините, създадени от фамилия Медичи в Тоскана са сред новите кандидати за вписване в Списъка на обектите на световното наследство на ЮНЕСКО. Годишната сесия на Комитета за световно наследство ще се проведе от 16 до 27 юни в Пном Пен, Камбоджа

Общо 32 обекта - природни и културни забележителности, кандидатстват за вписване в списъка на обектите от изключително световно значение, в който вече присъстват 962 обекта, намиращи се в 157 страни, съобщи агенция "Франс прес". В престижния списък най-голям е броят на обектите от Западна Европа и Азия.

Тази година сред кандидатурите, предложени от страните, ратифицирали Конвенцията за световното наследство, са още връх Етна в Италия, Намибийската пустиня, дворецът "Голестан" в Иран, дървените църкви в Карпатите (Украйна и Полша), древният град Херсон на територията на днешна Украйна, селището Ред Бей в Канада, основано през XVI век от баски моряци, останките от древния град Болгар в Татарстан, превърнати в архитектурно-археологически музей.

Една от темите на заседанията ще бъде и състоянието на разрушените паметници на културата в Сирия и Мали в резутат на размириците в двете страни.

Решенията на Комитета за световното наследство кой обект да бъде включен в списъка имат и голямо икономическо значение, защото всеки нов обект се ползва със субсидии за консервация и реставрация, което води след себе си много повече туристи.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com