сервиз на хладилници варна

Вино и възстановка на древни ритуали в Нощ на изкуствата2014 в Стара Загора

Ритуал по посрещането на Бога-небе от Богинята-майка ще бъде представен за първи път край защитната стена на музея "Неолитни жилища" в Стара Загора по време на 9-ата Нощ на изкуствата. Нощна на изкуствата ще се проведе на 26 септември.

Зад реализацията на възстановката стоят актьорът от Драматичен театър "Гео Милев" Христофор Недков и неговото Младежко театрално студио. Най-важният ритуал от древноземеделската обредност през новокаменната епоха се извършвал през есента, преди сеитбата на зърнените култури, които са важна част от храната на древните хора. Фоайето на музея ще подслони демонстрация на юбилейно вино по рецепта "8000 години Стара Загора" и вкусния занаятчийски хляб с дива мая на старозагорския майстор Богдан Богданов, изпечен по древна рецепта.

Деветата Нощ на изкуствата ще започне с дефиле на военните оркестри от страната. Освен всички музейни обекти, Операта, Художествената галерия, обсерваторията и Регионалната библиотека, в нея ще се включат и 6 частни галерии, книжарници, къщата музей "Гео Милев", ще звучи и много музика на открито. Поп-рок, джаз и рок ще звучат на различни места в града, а поканените изпълнители са Николай Карагеоргиев, Петър Салчев, Александър Леков, Георги Зайков и други. Териториалният държавен архив ще се включи за първи път с ретроспективно-документалната изложба "90 години от рождението на актрисата Иванка Андонова" в сградата си на ул. "Ген. Гурко" № 81.

Културата е призвана да обединява хората от различни възрасти, етноси и религия. Това е и целта на тези наситени с прояви 6 часа – да се почувстваме обединени и да забравим ежедневието, да преживеем положителни емоции и да си доставим естетическа наслада, обобщи програмата на Нощта директорът на Регионалния исторически музей Ангел Динев. Той акцентира на две от изложбите, които ще бъдат експонирани в музея - "Археологическо лято 2014", която представя експонати от археологическите проучвания на източната част на праисторическата селищна могила при Старозагорски минерални бани и обект на ул. "Димитър Наумов" 100 в Стара Загора и изложбата "Долината на тракийските царе" с експонати, открити при проучванията на тракийски надгробни могили в Долината на тракийските царе.

За първи път в Регионалният исторически музей ще бъде представен макетът на античния град Августа Траяна и прожектирана мултимедийна презентация за градоустройството в Стара Загора през античността, създадени по проекта "Античното наследство на Тракия". Ще бъдат показани за първи път публично и 2 документални филма на Античната улица - "Стара Загора свидетел на историята" и "Невероятното пътуване на човека" на BBC, който обяснява доказателствата за теорията на ранните човешки миграции от Африка, а впоследствие по целия свят, подкрепящи теорията за африканския произход на съвременния човек.

За първи път студенти от Тракийския университет ще се изявят по време на нощта, заяви със задоволство директорът на Художествената галерия Марин Добрев. Там ще се представят Вокална формация с художествен ръководител Стефка Минкова и поп-рок група "Макрофагос" с художествен ръководител д-р Йордан Стоянов. Освен самостоятелната изложба "Графити" на Никола Певичаров в западната зала, са изложени и "Рисунките на Кирил Петров /1897-1979" в малката зала на галерията.

Държавна опера Стара Загора ще отвори врати с флашмоб в 18,00 ч. за края на генералната репетиция на "Тоска" от Джакомо Пучини. Посетителите ще могат да разгледат декора на постановката, да слушат концертите от популярни класически произведения на ученици в НУМСИ „Христина Морфова“ и „Нежна е нощта с музика“ на солисти на операта.

В Нощ на изкуствата 2014 ще се включат и представители на туристическия бизнес, членове на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, които участват в инфотур, представящ всички забележителности на града, настанителна база, заведения за хранене и развлечения, както и възможностите за балнео и спа туризъм в курорта Старозагорски минерални бани.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com