сервиз на хладилници варна

Вещи на Васил Левски показват в Музея на Възраждането във Варна

Около 20 лични вещи на Васил Левски са включени в изложбата нод наслов "Аз съм посветил себе си на Отечеството си...", която се открива на 22 февруари в Музея на Възраждането във Варна.

Представените експонати са от фондовете на музеите във Велико Търново и Ловеч, много от които публиката във Варна ще види за първи път, съобщиха от Регионален исторически музей - Варна. Сред вещите са дяконският орар от младите години на Васил Кунчев, от времето, когато е приел монашеството и става дякон Игнатий. С показания орар той е служил в периода 1859 - 1860 г. Показани са и два оригинални печата на БРЦК, с единия от които Васил Левски е подпечатвал десетки документи. За първи път във Варна музейна експозиция представя и писма на БРЦК от печатницата на Любен Каравелов, бланки и квитанции, попълвани от Апостола, предоставени от музея в Ловеч. На този музей е дарена и оригиналната снимка на Апостола от 1870 г от Димитър Пъшков, един от основателите на Ловешкия частен революционен комитет.

Експозицията в Музея на Възраждането е съпътствана и от пана, които проследяват живота на Васил Левски и дейността му като революционер, идеолог и организатор на българската национална революция и основател на Вътрешната революционна организация и БРЦК.

Изложбата се открива на 22 февруари от 12,00 часа и може да се види във Варна до 30 март.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com