сервиз на хладилници варна

Валя Балканска и Петър Янев изнасят концерти за Япония

Космическият глас на България Валя Балканска и гайдарят Петър Янев отпътуваха на концертно турне в Япония на 16 май.  Двамата изпълнители имали уговорени ангажименти в страната на изгряващото слънце още преди да се случат катастрофалните природни катаклизми.

Самолетните билети за пътуването били предварително закупени, когато се случи най-тежкото земетресение в островната страна и последвалите фатални последици с авариите в ядрената централа, пише вестник "Марица". Въпреки тежката ситуация в страната договорените изяви не били отменени. Представители на японското посолство се срещнали лично с двамата смолянчани, за да потвърдят ангажиментите им. Единствено заявили загриженост, че може би изпълнителите се притесняват от наличието на завишена радиация. Уверили ги, че в столицата Токио няма завишени стойности.

Освен самостоятелни концерти в префектура Токио се предвиждат и съвместни изпълнения с японски ансамбъл, който изучава българското народно творчество. Двамата изпълнители на родопски фолклор без колебание ще изнесат своите концерти в Япония, защото се възхищават на силния дух на японската нация, която се справя с последствията от природните бедствия, обединена и единна около истинските ценности  на живота. Въпреки колосалните материални загуби и необходимостта от много средства за възстановяване на икономиката и инфраструктурата на страната, културата и изкуството запазват своето водещо място в нелекото ежедневие на японците. Удивително е уважението, с което представителите на тази героична нация се отнасят към чуждите култури и народи.

Ако такива бедствия се бяха стоварили върху нашата страна, никой нямаше и да помисли за някакви си концерти. България притежава най-богатия фолклор в света в интонационно и ритмично отношение, който завладява сърцата на хората, където и да живеят по света, заяви гайдарят Петър Янев. Заедно с Валя Балканска те ще пеят и свирят за японските си зрители с цялата всеотдайност на професионални артисти.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com