сервиз на хладилници варна

Български царе оживяват в нов музей във Велико Търново

Нов музей с 28 скулптурни фигури, които представят живота, занаятите, войнската слава и духовността по време на Второто българско царство, се открива в началото на февруари във Велико Търново. Двуетажният музей, разположен на площ от 870 квадратни метра, се намира в подножието на Царевец.

Скулптурите - царе, боляри, воини и занаятчии, са изработени в цял ръст от гипс, силикон и полиестерна смола. Ръководител на екипа и автор на концепцията и технологията на изработка е скулпторът Борис Борисов, ръководил екипа по изграждането на паметника на цар Калоян във Варна, съобщи Дарик Радио.

Туристите ще могат да разгледат и две тронни зали, в които са показани ярки исторически сцени от царуването на царете Калоян и Иван Асен ІІ. Друга атракця за посетителите е възможността да се снимат в костюми от епохата и като участници в представените сцени. В отделна зала ще се прожектират филми за историята на Велико Търново.

Музеят е изграден със средства от европейски проект. Амбицията на общината в града е в бъдеще той да се разшири, като се добавят и сцени от по-новата ни история.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com