сервиз на хладилници варна

Български автор сред четиримата отличени в конкурс на Международната хайку асоциация

Хайку на Станка Бонева е избрано сред четирите отличени в 15-ото годишно издание на конкурса на Международната хайку асоциация, който се провежда от 1999 година.

В конкурса тази година са участвали 784 хайку на японски автори и 570 на автори от други страни по света. Останалите трима отличени са от Хърватска, Швейцария и Полша, присъждат се и 8 почетни отличия.

Международната хайку асоциация HIA (Haiku International Association) е създадена през 1989 г. с цел да се популяризира хайку по света, а на конкурса - да  насърчи приятелството и обмена с любителите на хайку в чужбина. Двама японски хайку съдии селектират творбите от цял свят.

В сайта на асоциацията може да се проследи цялата история на досегашните издания на конкурса. Досега само веднъж е отбелязано участието на български автор - през 2009 г. Петър Чухов е сред авторите с почетно отличие.

Станка Бонева живее и работи във Варна. Пише поезия и проза, носител е на награди за поезия от редица конкурси у нас. През 2012 г. излезе първата й стихосбирка "Засей ми море".

***

half-lit Moon in the sky

I invent stories

about the other half

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com