сервиз на хладилници варна

Българският филм „Виктория“ с богата предпремиерна програма в София

Дебютният пълнометражен филм "Виктория" на Майя Виткова ще се срещне с българска публика през септември тази година, след като вече е прожектиран на фестивали в 14 страни. Премиера на книга, концерт и фотографска изложба са част от съпътстващите събития.

"Виктория" (Viktoria Films, копродукция с румънската компания Mandragora) ще се прожектира в периода 17 - 25 септември преди да бъде пуснат по кината и ще има специална прожекция на 28 септември (Международен ден на глухите), която е част от предпремиерната програма. Тя включва още премиера на книгата "Седем разказа за грях и смърт" от Майя Виткова и Емил Витков, изложба на Димитър Варийски, официален фотограф на филма, премиера на документалната лента "Виктория зад кулисите" и концерт в Sofia Live Club с музиката от филма, написана от Калоян Димитров, съобщи екипът на филма.

Световната премиера на "Виктория" се състои тази година в рамките на основната конкурсна програма на фестивала "Сънданс" - първият български филм, на който е оказана тази чест. След САЩ филмът вече е показан на фестивали в 14 страни в Европа и Северна Америка, до края на годината му предстои участие в още над 20 международни кино форуми. Филмът е носител на Голямата награда от 21-ия Международен филмов фестивал "Титаник" в Будапеща, на наградата на младежкото жури от фестивала Off Plus Camera в Краков и на специалната награда на журито на 13-ия Международен филмов фестивал "Трансилвания", Румъния.

"Виктория" разказва за едноименната героиня, родена в края на комунизма и обявена за "бебе на десетилетието", тъй като се ражда без пъп. Филмът с продължителност 155 минути проследява как политическите промени в България изправят пред изпитание отношенията между Виктория и майка й Боряна, която преди време се е зарекла да не ражда дете, докато в страната властва тоталитаризъм. Във филма участват Ирмена Чичикова, Анастасия Ингилизова, Дария Виткова, Калина Виткова и Катерина Ангелова (трите в ролята на Виктория), Мариана Крумова, Георги Спасов (в ролята на Тодор Живков), Димо Димов, Иво Карамански. Оператор е Крум Родригес, монтажист Александър Етимов (1976-2014), художник-постановчик е японката Рин Ямамура, която живее в България. Музиката е дебют като филмов композитор на Калоян Димитров.

Майя Виткова е родена през 1978 г. в София. През 2001 г. завършва режисура в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". До 2006 г. работи като асистент-режисьор и кастинг-режисьор за над 20 филмови и телевизионни продукции. Изпълнителен продуцент на филма "Източни пиеси" на Камен Калев. Режисьор съвместно със Светолав Драганов на 27-минутния документален филм "Майки и дъщери" (2006). През 2010 и 2011 г. създава самостоятелно 2 късометражни филма - "Станка се прибира вкъщи", отличен с награди на международни фестивали и "Моят уморен баща".

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com