сервиз на хладилници варна

България – почетен гост на Европейското биенале „Изкуството и умствените увреждания“

От 22 до 29 септември в Сен Тропе, Франция, се проведе второто Европейско биенале "Изкуството и умствените увреждания". България е сред трите страни, специални гости на събитието, заедно с Белгия и Босна и Херцеговина.

По време на биеналето България е представена от участници от Фондация "Сила за живот Пламен Толев" и Даниела Данева - директор на Дома за хора с умствена изостаналост в село Батошево. На организираните събития пресъстват Александър Савов, постоянен представител на България към ЮНЕСКО и Жан-Мари Мартен, почетен консул на България във Франция, съобщиха от Асоциация "Прованс България".

Основна цел на Европейското биенале "Изкуството и умствените увреждания", организирано от ODAS (Национална обсерватория за децентрализирана социална дейност), е да покаже приноса, който хората с умствени увреждания могат да имат в различни аспекти на обществения живот и особено в областта на културата; как, ако им се даде възможност да развиват своите заложби, творческите дейности могат да им помогнат да се интегрират по-добре и да бадат част от реалността.

Второто биенале включва семинар на тема "Изкуството да си различен", по време на който са представени изследвания, посветени на връзката между умствените увреждания и културата и на иновативни практики в тази сфера. Второто важно събитие е Академията за "диференцирани" изкуства": ателие по изобразително изкуство на открито за участниците, изложба и търг на създадените от тях по време на ателието творби.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com