сервиз на хладилници варна

Бургас празнува 65-годишнината на Художествена галерия "Петко Задгорски"

От 7 април в Бургаската художествена галерия “Петко Задгорски” е подредена юбилейна изложба по случай 65-годишнината й, съобщи bszone.info. Експозициите са разположени на трите етажа на галерията.

Най-вълнуващият момент за ценителите безспорно е свързан с факта, че за първи път те ще могат да видят непоказвани досега творби на Павел Вълков, Мирчо Колинкоев, Маша Узунова, Димитър Гюдженов и други художници. Истинска гордост за галерията е колекцията странджански икони - най-ценните, създавани на Балканите през ХVІІ век. Те са подредени на третия етаж и ще бъдат разглеждани на фона на концерт от църковно-славянски песнопения.

Картини на художници, участвали в създаването на галерия “Петко Задгорски”, са подредени на втория етаж. Те разкриват вълнуващата и богата история на културния живот в Бургас през погледа на най-добрите майстори на живописта и графиката. Най-доброто от фонда на галерията ще посрещне публиката в залата на първия етаж. Там вече са експонирани творби на Ян Мърквичка - първият професор в Националната художествена академия, най-добрият портретист - Никола Михайлов, тук е и “Момичето с ябълките” на Майстора. 

На пресконференция директорът на галерията Пенка Седларска огласи любопитни факти от историята на галерията, в компанията на художниците Кольо Кехайов и Ненко Токмакчиев. Интересен момент е нейното “отваряне” към световното изкуство - то започва през 1994 година с най-значимото за времето си събитие - “Арт-диалог с Париж”. Най-голямата посещаемост галерия “Петко Задгорски” постига при гостуването на изложбата “Научно-техническото наследство на Леонардо да Винчи” през пролетта на 2009 година. Пенка Седларска благодари на Община Бургас за оказаната финансова помощ, вложена в по-добрия естетически вид на картините, за да могат те да стигнат до зрителя в подходящия облик.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com