сервиз на хладилници варна

Боряна Венциславова в разговори за съвременното изкуство в The Fridge

Мулти-каналната видео инсталация на Боряна Венциславова "Онова нещо" ще бъде представена от 11 декември в независимото арт пространство the fridge в София. "Онова нещо" е мащабен проект в развитие, по който Венциславова работи от години.

За първи път в the fridge художничката ще представи обогатената с нови интервюта и участници инсталация. 

"Онова нещо" е всъщност българското съвременно изкуство, за което едни от основните фигури на българската арт сцена са поканени да говорят. Художници, куратори, галеристи и арт мениджъри говорят за болезнената в България тема, без обаче да назовават проблема "българско съвременно изкуство". Освен това участниците са поканени да изнесат любимия си работен стол навън и да разкажат за опита си извън пространството на собствената институция, галерия или офис.

"В основата на проекта е залегнала формата на монолог. Така разказите на интервюираните придобиват значението на лични манифести и дори изповеди. Има още две важни условия. Първото е, че всеки трбва да използва не повече или не по-малко от зададените му 5 минути. Второто условие е да не се споменават понятия от сорта "българска съвременна арт сцена".

Съвременното българско изкуство от години наред се нуждае от осмисляне, сериозен анализ, критическа оценка и позициониране спрямо националните или глобалните реалности. Именно затова авторката решава, че най-обективният поглед към тази проблематика ще бъде да се срещне лично с всеки, за да документира неговия поглед към тематиката. Участниците, разбира се, са тези личности, които задават посока на процесите – художници, куратори, галеристи, критици, арт мениджъри.

Другото смислово ниво е базирано на една важна особеност за съвременните художници родени в България, а именно че голяма част от тях живеят и работят в чужбина", гласи част от кураторския текст на Борис Костадинов.

Инсталацията "Онова нещо" е на разположение на зрители в the fridge до 25 декември. Тя се реализира с подкрепата на Гауденц Б. Руф – награда за ново българско изкуство, Австрийско посолство и Гьоте Институт.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com