сервиз на хладилници варна

Боб Дилън ще бъде отличен с Ордена на Почетния легион на Франция

Боб Дилън ще бъде отличен с Ордена на Почетния легион на Франция. Предложението на френската министърка на културата Орели Филипети бе прието противоречиво от 17-членното жури, което гласува номинациите за наградата.

[cut]

Предложението е прието с резерви от членовете на журито по присъждане на наградата заради противоречивото според някои минало на Боб Дилън. В полемиките се намеси и френският сатиричен седмичник Le Canard Enchaîné, който изтъкна като мотиви пацифистките настроения на американския изпълнител по време на войната във Виетнам, където Франция има колониални интереси и това, че е пушил марихуана.  

"Всеки министър предлага личности, които да бъдат отличени с Ордена на Почетния легион. Сред чуждите личности предложих този, когото Обама определя като най-великия американски музикант в историята. Ще бъде добър знак за Франция и за всички, които обичат рокендрола и музиката изобщо да се отличи Боб Дилън", коментира Орели Филипети, цитирана от Le Monde.

През май 2012 година американският президент Барак Обама присъди на Боб Дилън най-голямото гражданско отличие на САЩ - Президентски медал на свободата. От тази година американският изпълнител е и почетен член на Американската академия за изкуство и литература. Песни на Боб Дилън като The Times They Are a-Changin' и Like a Rolling Stone са символ на хипи движението в САЩ през 60-те години на ХХ век.

Сред англоезичните изпълнители, отличени с Ордена на Почетния легион на Франция, са Боно и Пол Маккартни.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com