сервиз на хладилници варна

Близо 800 души посетиха Парк-музей "Владислав Варненчик" в Нощта на музеите

Близо 800 души посетиха Парк-музей “Владислав Варненчик” в Нощта на музеите, 14 май. Музеят се включи за четвърти пореден път в инициативата по повод Международния ден на музеите и тази година бе единственият представител на Варна.

Отворени за посещения бяха всички зали на музея, както и мавзолеят на крал Владислав.

Изключителен интерес сред посетителите предизвикаха шлемът, мечът и ризницата, с които всеки желаещ можеше да си направи снимка за спомен. Най-смели, разбира се, бяха децата, които мирно и кротко чакаха своя ред, за да проверят колко тежи рицарският меч.

Тъй като за 2011 г. обединяващата музеите тема по целия свят беше "Музей и спомен: Предметите разказват вашата история”, в  Парк-музей "Владислав Варненчик” посетителите имаха възможността да видят и няколко непоказвани досега експоната, свързани с историята на институцията. Сред тях бяха подносът, на който е била поставена ножицата за прерязване на трикольорната лента при тържественото откриване на Мавзолея на 4 август 1935 г., серия от пет пощенски марки, издадени през 1935 г. във връзка със същото събитие и документи на председателя на Строителния комитет на Мавзолея - полковник Петър Димков. Сред новите експонати бяха и два паметни медала, единият от които издаден през 1986 г. по случай 600-та годишнина от коронацията на крал Владислав II Ягело, баща на Владислав Варненчик.

Рекордна посещаемост Парк-музей "Владислав Варненчик” отбеляза и на отминалия Гергьовден, когато музеят е посетен и от много семейства с деца, както и от малка група поляци, информират от музея.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com