сервиз на хладилници варна

Бернардо Бертолучи ще получи почетна "Златна палма" в Кан

Италианският режисьор Бернардо Бертолучи ще получи почетна награда "Златна палма", която ще му бъде връчена на откриването на 64-ия филмов фестивал в Кан, съобщават организаторите на фестивала. Той става първият носител на това отличие, което ще се присъжда ежегодно.

[cut]

Почетната награда ще се връчва винаги на откриването на фестивала. Тя ще се присъжда на кинотворец, който има забележителни постижения, но никога не е печелил "Златна палма". Такива награди вече са получавали Уди Алън през 2002 г. и Клинт Истууд през 2009 г. от президента на фестивала Жил Жакоб, но присъждането им не е било традиция.    

70-годишният Бернардо Бертолучи е режисьор на филми като "Конформистът", "Последно танго в Париж", "Последният император" ("Оскар" и "Златен глобус" за най-добър режисьор), "Малкият Буда", "Открадната красота".

Почетната награда "Златна палма" ще му бъде връчена в присъствието на Робърт де Ниро, тази година председател на журито в Кан, който изпълнява една от главните роли във филма му "Двадесети век", вече част от световната класика.     

 

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com