сервиз на хладилници варна

Беглик Таш все още крие неразкрити тайни

Тази дълга зима не беше благоприятна за чести излети, но още с първите слънчеви лъчи група от 22-ма туристи - ветерани от дружество "Родни балкани" отпразнуваха Първа пролет на хижа "Мадарски конник". В средата на април група от 65 туристи пое към Беглик Таш.

Тракийското светилище Беглик Таш край Приморско бе поредната посока в плана на туристите - ветерани. То се намира в границите на бившата резиденция "Перла". Може би затова гората и околността са се запазили от действието на днешната "цивилизация".
От края на тесен асфалтиран път започва друг, горски, който след 1,3 км. отвежда до една неземна поляна. В полукръг са подредени каменни грамади с различна форма. Според легендите и проучванията всеки камък има различно предназначение и участва по свой начин в орфическите мистерии на тракийското племе скирмиани. Тук виждаме съчетанието на Бога - слънце с Богинята - майка и раждането на Героя. Сред камъните се различава брачното ложе, пещерата, в която се ражда синът и всичко това е под влияние на слънцето, луната, звездите и годишните времена. Има скали, допълнително обработвани и подредени, пътека към олтара за поднасяне на даровете, улеи, по които се текли жертвени течности: мляко - символ на въздуха, олио или зехтин - символ на огъня, вино - символ на земята и вода.
По пътя към обекта всички участници в екскурзията бяха предварително запознати с археологическите проучвания и на място се ориентирахме. Слънчевият ден, събуждащата се природа и невероятната гледка предизвикаха много емоции. Всички с любопитство разпитваха за околните местности, които са свързани с този религиозен център.
На връщане, след пресичането на река Ропотамо, видяхме природния феномен  Лъвската глава. Спряхме и за кратка разходка из Созопол и се поклонихме на новооткритите мощи на Св. Йоан Кръстител. Полюбувахме се на тихото море, на старинното градче и на двата по-големи острова отсреща - "Св. Иван" - с фара, на който се извършват археологически разкопки и "Св. Кирик" - с внушителната сграда на Рибарското училище.
Обектът Беглик Таш е сравнително нов (разкрит е през 2003 г.) и поради липса на средства засега проучванията по него са спрени. Но съчетанието на красива природа, близостта на морето, на река Ропотамо с лилиите и древните исторически дадености могат да го направят достоен член на все по-увеличаващото се семейство на националните туристически обекти. По родното Черноморие те не са чак толкова много.

© Боянка Койчева

Авторката на текста е потомствен турист, член на клуб "Ветерани" към туристическо дружество "Родни балкани" – Варна.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com