сервиз на хладилници варна

Балкан Трафик - един по различен поглед към Балканите

От 12 до 15 април в Брюксел се проведе 6-ото издание на фестивала "Балкан Трафик“, посветен на културата на балканските страни. България бе представена от известния изпълнител на кларинет Иво Папазов-Ибряма и неговия проект.

В сайта си организаторите (организацията 1001 valises и Дворецът на изящните изкуства Bozar) определят Иво Папазов като „Майлс Дейвис на Балканите“. На фестивала в Брюксел той се представи с компанията на известни балкански музиканти, сред които перкусиониста Окай Темиз (Турция), саксофониста Ферус Мустафов (Македония), акордеониста Роберто де Брашов (Румъния), унгарския изпълнител на цимбал Калман Балог.  

Първото издание на фестивала, посветен на музикалната, филмова и гастрономическа култура на балканските народи се провежда през 2007 г..

За повечето хора от Западна Европа Балканите по това време са синоним на войни, разруха и нестабилна икономика. На организаторите им трябват около 4 години, за да открият, селектират и представят един по-различен поглед към този регион. Каква по - успешна форма за взаимодействие между западната и балканската култури от музиката! Там няма нужда от преводачи, от политически лозунги или задкулисни интриги. Изкуството е много по – директно. То или успява да развълнува, или не.

В програмата  на тазгодишното издание бяха включени филми, музика, театър, танци, изложби и гастрономия. Фестивалът представи  групи, които по оригинален начин комбинират типично балкански ритми с джаз, рок, ска. Резултатът е вълнуващ микс от старо и ново, типично и нетрадиционно.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com