сервиз на хладилници варна

Балетистът Рудолф Нуреев става герой на филм

След Пина Бауш, увековечена на големия екран от режисьора Вим Вендерс, още една голяма личност в танцовото изкуство на ХХ век е на път да стане герой на филм - Рудолф Нуреев (1938-1993). Проектът за биографичен филм, посветен на световноизвестния балетист и хореограф е на Maven Pictures.

[cut]

Засега филмът носи работно заглавие Dancer и ще се базира на едноименната книга на ирландския писател Колъм Маккан, публикувана през 2003 година по повод 10-годишнината от смъртта на Нуреев, съобщи сайтът purepeople.com. В книгата личността на Нуреев писателят представя, като се основава на разказите на близки на балетиста от 6-годишната му възраст, когато за първи път започва да се занимава с танци, до 70-те години на ХХ век, когато е апогеят на кариерата му. Все още не е избран актьор за ролята. 

Роденият в Иркутск Рудолф Нуреев танцува в балет "Киров", с който през 1961 година заминава на турне във Франция и след като иска политическо убежище, остава там до края на живота си. През 1983 година става директор на Парижката опера, където се утвърждава като един от най-добрите изпълнители на класическия балетен репертоар и поставя емблематични балетни заглавия, като "Баядерка" и "Ромео и Жулиета". През 1992 година е удостоен със званието Кавалер на Ордена на изкуствата и литературата на Франция. Умира от СПИН. 

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com