сервиз на хладилници варна

Археология изпод кофата на багера - част от историята на Украйна, събрана в изложба

В подследните дни на 2013 година в Регионалния исторически музей в Русе може да се види изложбата на центъра "Спасителна археологична служба" в град Лвов, Украйна. Изложбата "Спасено минало: археология изпод кофата на багера" представя проучвания, осъществени през последните 15 години.

Археологическата експозиция гостува в Русе със съдействието на Историческия музей в Исперих и е посветена на паметниците на средновековната Лвовска история и резултатите от разкопките.

Научно-изследователският център "Спасителна археологична служба" в град Лвов при Института по археология към Националната академия на науките на Украйна е извършил проучвания през последните 15 години на територията на 6 области в Украйна - Виницка, Житомирска, Ивано-Франкивска, Лвовска, Ривненска и Тернопилска. Разкопките разкриват археологически обекти, застрашени от унищожаване в процеса на реализацията на инвестиционни проекти. Специфичното при такива изследвания е, че трябва да се извършат в съкратени срокове и при всевъзможни климатични условия.

Сред проучваните обекти са земни погребения, поселения от различни периоди и участъци от историческите центрове на Лвов, Галич и Жовква, които са представени в изложбата.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com