сервиз на хладилници варна

Античният театър в Пловдив става музей на открито

Античният театър в Пловдив да се превърне в музей на открито - такава е идеята на местната община, с което несъмнено ще се увеличи потокът на туристи през студените сезони.

Оптимистичната прогноза, че идеята може да се осъществи още това лято, направи днес на брифинг кметът на града Иван Тотев, съобщи вестник "Марица". В общината подготвят проект и до 15 февруари ще кандидатстват за финансиране по програма "Красива България". Планирани са средства и в общинския бюджет. Изграждането на художествено осветление, монтиране на асансьор и ремонт на гримьорните предвижда проектът.   

Входът за разходка из Античния театър е 3 лева. Идеята е туристите да слушат беседа за историята на паметника, докато се разхождат със слушалки на уши, както и да слизат под сцената в катакомби, високи 3 метра. 

Античният театър на хълма Тримонциум, както в древността се е наричал град Пловдив, е разположен между двата хълма Джамбаз тепе и Таксим тепе в града. Поради добрата акустика, която се дължи на специфичната архитектура на театъра, той и до днес се използва за концерти и други обществени прояви, като побира около 5000 - 7000 зрители. В театъра има няколко запазени стели и стенни надписи на гръцки език. Построен е по времето на римския император Марк Улпий Траян (53–117) на мястото на храм на тракийската богиня Бендида. Той е един от най-добре запазените антични театри в света. (Wikipedia)

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com